Volonterizam – koristan i za društvo i za volontere

Danas je Svetski dan volonterizma. U najširem smislu, volontiranje se definiše kao neprofitna i neplaćena aktivnost kojom pojedinci doprinose dobrobiti svoje zajednice ili celog društva. Ovaj datum se obeležava u okviru „16 dana aktivizma“.

U Kosovskoj Mitrovici ovim povodom, u OEK „Sinergija“ od 18h sa mladima će se družiti student Filozofskog  fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Nikola Mihajlović, momak sa bogatim višegodišnjim volonterskim iskustvom.

„ On će sa mladima razgovarati o svom isjustvu, o tome zašto je važno da se mladi aktiviraju, koji su razlozi iz kojih ono nestaje i zašto je važna vizija volontera. Predavanje je otvoreno i svi građani mogu da dođu“ rekla je gostujući u emisiji „Mitrovica na dlanu“ Radio Kosovske Mitrovice  portparol „Sinergije“ Jovana Stojanović.

Ona je posebno naglasila da je cilj ove nevladine organizacije da podstaknu mlade na aktivizam. Stojanović dodaje da mladim volonterima vrlo brzo postane jasno da je volontersko delovanje višestruko korisno –  život u zajednici postaje kvalitetniji i lepši  a i za same volontere je to lepo iskustvo.

„Oni najpre imaju  satisfakciju jer tade nešto društveno korisno a pored toga, to je prilika da upoznaju mnogo  ljudi i da dosta putuju“ kaže naša sagovornica.

Kako Stojanović napominje, od osnivanja do danas, kroz OEK „Sinergija“ prošlo je oko 3000 mladih ljudi.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još