Han sa poslanicima Srpske liste

Evropski komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han sastao se u Prištini sa poslanicima Srpske liste, koji su se u nedelju zatvorili u kosovskoj skupštini čekajući njegov dolazak.

Han je zabrinut zbog mera Prištine, ali ne očekuje da takse u skorije vreme budu ukinute, rekao je posle sastanka potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Sastanku komesara Hana sa poslanicima Srpske liste prisustvovala je i šefica kancelarije EU u Prištini Natalija Apostolova.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je novinarima posle sastanka da je Han izrazio zabrinutost zbog taksi koje je Priština uvela na robu iz centralne Srbije. Istakao je da se EU protivi takvim merama i da će se potruditi da što pre budu ukinute.

Simić je rekao da su poslanici upoznali Hana sa teškom situacijom u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu i Metohiji nakon što je Priština uvela takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije.

“Han je izrazio zabrinutost zbog situacije, ali nije veliki optimista da će Priština uskoro ukinuti takse”, rekao je Simić.

Dodao je da su se poslanici i evropski komesar saglasili da je dijalog jedini način za rešavanje svih otvorenih pitanja i da je potrebno po svaku cenu sačuvati mir na ovim prostorima.

“Zbog najave albanskih političkih predstavnika da će takse ostati na snazi, pozivam građane da proteste protiv takve u narednom periodu izražavaju isključivo čuvajući mir i bezbednost i da ne daju nikom povoda da upotrebi nasilje”, poručio je Simić.

Najavio je da će se sutra u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Štrpcu u 12 sati održati mirni i najmasovniji protesti Srba sa severa KiM protiv odluke prištinskih institucija.

Poslanici Srpske liste zatvorili su se u nedelju popodne u kosovsku skupštinu i tada su poručili da odatle neće izaći sve dok se ne sastanu sa Hanom.

Han se ranije danas sastao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji mu je preneo koje posledice mogu proisteći iz neodgovornog poteza Prištine o povećanju taksi na srpsku robu.

Inače, Han se u Prištini sastao sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, a oni su nakon toga imali odvojene konferencije za medije. Haradinaj je poručio da će takse biti ukinute kad Srbija prizna Kosovo.

Izvor RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."