Vučić: Srbija neće zbog taksi priznati nezavisnost

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić se večeras javnosti obratio i putem konferencije za štampu. Imao je jednu dobru i dve loše vesti.

Između ostalog, obavestio je javnost i da se poseta francuskog predsednika Emanuela Makrona Srbiji odlaže zbog unutrašnjih problema u Francuskoj. Kada su dobre i loše vesti u pitanju, predsednik Vučić pobrojao uspehe kako kaže „teških ekonomskih reformi“ koji su doveli do rekordne zaposlenosti, porasta direktivnih stranih investicija, ali i smanjenje javnog duga. Loše vesti stižu sa Kosova, vlada ne planira da ukine takse na srpsku robu, a skupština će krajem iduće nedelje formirati vojsku. Upozoravao je više puta o opasnostima kojima su izloženi Srbi sa Kosova i Metohije, pre svega zbog vojske i carinskih dažbina. „Ostaje im samo da nas sruše na ulicama i drugi problem neće imati“ – jedna je od alarmantnih poruka. Sa druge strane Srbiji preostaje: „Da ukažemo na razmere katastrofe koja sledi ukoliko neko ne zaustavi prištinu u najkraćem mogućem roku samo da ne pogaze srpske ljude koji neće da se isele sa Kosova i Metohije.“ Najavio sutra veliki sabor, a sa Srbima će i noćas darazgovara. O Srbiji brine 24 sata i pet puta će meriti pre nego što preseče.

Srbije neće priznati nezavisnost Kosova zbog taksi

„Ono što jesu loše vesti i vesti koje me, kao predsednika Republike veoma brinu to je činjenica da albanske vlasti na Kosovu i Metohiji ne žele ni da čuju za ukidanje protivpravno uvedenih taksi protiv Republike Srbije i BiH, a li ja mogu da govorim samo u ime Srbije,“ rekao je predsednik Vučić na večerašnjoj konferenciji za štampu prenoseći srpskoj javnosti odgovor koji je komesar Han dobio od vlasti u Prištini.

„Oni su konstatovali u razgovoru sa Hanom kako su sami saopštili , da će te takse trajati dok Srbije ne prizna kosovsku nezavisnost,“ objašnjava predsednik i navodi da Srbija ne razume jezik ucene.

„Oni su danas javno saopštili da će čekati po ko zna koji put, dakle, ali i posle susreta sa evropskim komesarom koji im je preneo nedvosmislenu poruku o neophodnosti ukidanja taksi. Nedvosmislen je bio Johanes Han po tom pitanju. Oni su mu rekli, takse će biti ukinute kada Srbija prizna Kosovsku nezavisnost. Prošli put su rekli da će to biti ili tada ili kada sruše vlast u Beogradu. Ja želim da im saopštim da Srbija neće priznati kosovsku nezavisnost i da se sa Srbijom na takav način ne pregovara, ostaje im još samo da nas sruše na ulicama i drugih problema, očigledno za njih neće biti.“

Pored odlučnosti kosovske vlade da ne ukine takse na uvoz robe iz Srbije, druga vest koja zabrinjava predsednika i koja, kako kaže, region dovodi „pred svršen čin“  je najava da će Kosovo formirati vojsku 14. decembra. Predsednik strahuje od namera Albanaca ali se ne usuđuje da iste te namere imenuje.

„Druga vest je još lošija od te prva, a to je da su Albanci danas najavili formiranje njihove vojske za 14. decembar. Dakle, igrali su se datumima, rekli su, evo nećemo za Dan zastave, ali ćemo petnaest dana kasnije. Žele da formiraju vojsku Kosova, suprotno čak i svom Ustavu suprotno svim dogovorima koje imamo sa NATO-om i rekao bih suprotno, bar javno proklamovanim željama velikih sila. To dovodi naš region u, do sada, najviši stepen opasnosti i ti potezi albanskog rukovodstva su vrlo neodgovorni, rekao bih neozbiljni, ali nažalost, vrlo ozbiljni, ali strahovito neodgovorni i oni nas dovode u najveću opasnost. Ja ne želim da izgovorim čak tu reč, šta je to što je njihova namera i šta je to što je njihova želja, ali se plašim da sve nas dovode pred svršen čin,“ rekao je Vučić.

Srbija ne može mnogo da uradi po pitanju formiranja vojske Kosova, osim da upozori međunarodnu zajednicu i pokuša da zakaže sednicu Sveta bezbednosti UN, a ni to predsednik ne može da garantuje. Ipak, Srbija će učiniti sve da „ukaže na razmere katastrofe koja sledi“.

„Ono što je problem, to je a šta ćemo 15. decembra, ili 15. januara ili 15. februara kada nekoj od usijanih glava u Prištini padne na pamet da šalje vojsku na sever Kosova, suprotno dogovoru koji imamo u Briselu, i sa NATO-om i sa Evropskom unijom. To je pitanje na koje želimo da dobijemo odgovor celog sveta, i Evrope i sveta i sutra ću se konsultovati sa ruskim i kineskim predstavnicima. Pretpostavljam da ću imati razgovor i sa Amerikancima i onda ćemo doneti odluku da  li ćemo tražiti zasedanje Saveta bezbednosti. Ne zbog toga što bilo šta očekujemo od toga, ne zbog toga što očekujemo da čak bude zakazana sednica Saveta bezbednosti, već zbog toga što želimo da učinimo svoje, da upozorimo svet i da ukažemo svetu šta je to što se zbiva i šta je to što je pred nama. Da im ukažemo na razmere katastrofe koja sledi ukoliko neko Prištinu ne zaustavi u najkraćem mogućem roku,“ upozorava Aleksandar Vučić.

Izvor: Kossev

Comments

Pročitaj još