Gazeta: Bahtirijevo “ujedinjenje” Mitrovice nezakonito

Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri teži da ostvari ujedinjenje grada putem preduzete inicijative, piše prištinska “Gazeta ekspres”.

Taj list navodi da se Bahtirijeva inicijativa ocenjuje kao nezakonita i da je to odluka koja nije u nadležnosti jedne opštine.

U odluci o sazivanju hitnog sastanka za danas u 11 časova, koju je doneo predsednik Skupštine opštine Južna Mitrovica, kao prva tačka dnevnog reda navedeno je “iniciranje promene Zakona br. 03/L-041 o administrativnim granicama opština, sa ciljem ujedinjenja Mitrovice”.

“Gazeta ekspres” navodi da je Bahtiri inicijativu preduzeo bez prethodnih konsultacija sa sopstvenom strankom Alijansom za novo Kosovo (ANK), na čijem je čelu kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

Prenosi da je sekretar ANK Veselj Makoli za Lajmi.net rekao da nije znao za Bahtirijev potez i da veruje da je ovaj informisao nekoga iz ANK u vezi s inicijativom.

“Gazeta ekspres” navodi da Bahtiri prethodno nije informisao ni same odbornike Skupštine opštine Južna Mitrovica.

Donjet Biljsimi, odbornik iz Demokratske partije Kosova (DPK), za Lajmi.net je rekao da je u pitanju lična inicijativa Bahtirija i da o njoj nije imao bilo kakav sastanak, ali kaže da će njegova stranka učestvovati na sednici.

Navodi se da želja Bahtirija teško da može da se realizuje jer se inicijativa ocenjuje kao nezakonita i da je to odluka koja nije u nadležnosti jedne opštine.

Politički analitičar Ramuš Tahiri rekao je za Lajmi.net da smatra da je odluka Bahtirija više želja nego što je prava inicijativa i dodao da jedna opština ne može da ugasi drugu, ili da teži ka ujedinjenju sa drugom.

“Opštine se osnivaju odlukom vlade i uz poštovanje odgovarajućeg zakona. A opštine koje su izašle iz decentralizacije ne mogu da se rasformiraju putem glasanja”, ocenio je Tahiri.

“Gazeta ekspres” navodi da je Bahtirijeva inicijativa usledila posle ostavke gradonačelnika Severne Mitrovice Gorana Rakića, koji je zajedno sa ostalim srpskim gradonačelnicima na severu podneo ostavku u znak nezadovoljstva zbog takse koju su prištinske vlasti uvele za proizvode iz centralne Srbije.

 

Izvor Radio Kontakt Plus

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."