Pastor: Situacija na Kosovu i Metohiji kao “bure baruta”

Predsednik Skupštine Vojvodine i lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor ocenio je danas da konstantni pritisci koji dolaze iz Prištine ne bi bili mogući da iz njih ne stoji prećutna i, kako kaže, cinična podrška međunarodne zajednice.

Pastor je ocenio kao nerealnu pretnju kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će srušiti vlast u Beogradu ukoliko u narednih nekoliko meseci na prizna nezavisno Kosovo.

“To su stalni pritisci koji dolaze iz Prištine i mislim da ne bi bili mogući da oni ne osećaju prećutnu, ciničnu podršku međunarodne zajednice, ili bar jednog njenog dela”, rekao je Pastor.

Pastor je dodao da ceni i vrednuje toleranciju i posvećenost Vlade Srbije u traženju rešenja za Kosovo.

“Izuzetno vrednujem tolerantnost, posvećenost srpske strane jer je to jedna politička situacija u kojoj kao da stojimo pored bureta baruta i važno je da se ono ne zapali. Naš interes je da podržimo predsednika Srbije u očuvanju mira, jer je to nešto što će doneti rezultat”, rekao je Pastor.

Različiti postupci prištinske vlasti poput carine i podizanje takse na 100 odsto, kao i drugi potezi dižu napetost, nisu u interesu civilizacijskih potreba, rekao je on i dodao da bi bilo dobro kada bi međunarodna zajednica snažnije zauzela stav po ovom pitanju.

Pastor je rekao da je im je, kao vojvođanskim Mađarima, važno da se ostvaruju interesi države čiji su državljani.

Dodao je da je to tako sada i da će tako biti i u narednim godinama.

“Želim da naglasim da smo mi u sporu između Beograda i Prištine nedvosmisleno na strani Beograda”, rekao je on i naveo da čovek ima osećaj da opozicija ide dotle da u toj raspravi staje na stranu politike druge države, a protiv svoje.

Pastor je u jutarnjem programu Subotičkog mađarskog radija u okviru Panon RTV-a ocenio da na žalost vreme ne radi za srpsku stranu jer smo se, kaže, u proteklih deceniju i po uverili da traženje rezultata postaje sve teže.

Poslednji događaji oko elektrodistribucije i prijema u Interpol, kako je rekao, pokazuju da u međunarodnoj javnosti ipak postoji pozitivna promena u odnosu na prethodne decenije.

 

Izvor Blic

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."