• Početna>
  • Vesti>

Elektronsko povezivanje sa građanima za veću transparentnost i odgovornost opština na severu Kosova

U cilju poboljšanja tansparentnosti rada lokalnih samozuprava na području severa Kosova, NVO Nova društvena  inicijativa angažovala se na otvaranju elektronskih platformi i kreiranju mobilnih aplikacija  ovih opština, koje bi pozitivno uticale na aktivnije uključivanje građanstva  u mehanizme odlučivanja.

Opštine Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić odsad će i putem interneta moći da brže, lakše i efikasnije komuniciraju sa svojim građanima.

„Inicijativa za izradu platformi i mobilnih aplikacija e-opština nastao je prošle godine. Glavni cilj ovog projekta je da doprinesu razvoju demokratije  na lokalnom nivou u četiri severne opštine“ rekla je Jovana Radosavljević ispred NVO „Nova društvena inicijativa“  na današnjem predstavljanju ovih mehanizama u Kosovskoj Mitrovici.

Putem ovih mehanizama (platformi i aplikacija) građani će, kako kaže Radosavljević moći da aktivno utiču na kreiranje javnih politika u svojim opštinama. Sa druge strane,  opštine sada mogu da unaprede svoj rad,  koji vodi ka većoj transparentnosti i ispunjavanju odgovornosti.

Platforme i aplikacije imaće i ulogu u informisanju građana o aktivnostima i načinu funkcionisanja opština. Zapravo kako kažu iz NVO „Nova društvena inicijativa“, zadatak im je da obavljaju funkciju web-stranica koje u ovim opštinama nažalost, ne funkcionišu.

„Ukratko rečeno,. Sve što treba da znate o vašoj opštini, sada možete pronaći na jednoj adresi“ zaključuje Radosavljević.

Aplikacije za mobilne telefone koje je moguće skinuti sa Google Play store i sa App store , pogodne su i za android telefone i za Apple telefone.

„ Mobilne aplikacije su jednostavne za skidanje i upotrebu i ljudi će moći da u samo nekoliko klika  prijave bilo kakav problem – bilo infrastrukturne , komunalne ili neke druge prirode“ rekao je Aca Mitic iz NVO „Nova društvena inicijativa“ koji je prisutnima predstavio ove mehanizme.

U okviru ovih mehanizama  postoje i tri jedinstvena informaciona sistema – „Sistem 48 sati“, „Pitajte gradonačelnika“ i „e- participacija“. Sva tri sistema opmogućiće građanima da dospeju do vrha lokalne samouprave bez napuštanja svojih domova, što je jeftiniji i komotniji način od ličnog dolaska u zgradu Opštine, a sa druge strane, predtsavnici lokalne samouprave su dužni da građanima izađu u susret.

Ovaj projekat podržalo je Ministarstvo lokalne samouprave i administracije  kao i holandska organizacija PAX i OEBS.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još