Glasalo se u Interpolu, Kosovo nije primljeno

Nakon dva kruga glasanja na Generalnoj skupštini Interpola na zasedanju u Dubaiju, Kosovo nije primljeno u članstvo u ovoj međunarodnoj policijskoj organizaciji, preneo je RTS.

Rasprava je počela oko 9 sati. U korist Srbije su se za reč javile Španija, Maroko, Kipar, Kina, Belorusija, Rusija. Podršku pružile i Namibija i Rumunija. Prve su podršku Srbiji pružile Namibija, Rumunija, Venecuela i Surinam.

Prisutnima se obratio ministar Nebojša Stefanović koji je oštro reagovao zbog kršenja Rezolucije 1244, međunarodnog prava, i procedura Interpola, kao i politizacije ove policijske organizacije.

Kosovo je do sada tri puta podnosilo zahtev za prijem u Interpol – 2010, 2015. i 2017. godine, a Interpol je prošle godine na zasedanju u Kini usvojio Rezoluciju po kojoj zemlje koje traže prijem moraju biti članice UN ili imati status posmatrača.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u ponedeljak da se nada pobedi Srbije u Interpolu u slučaju Kosova, na nije mogao da tvrdi da će odluka biti dobra za Srbiju jer su protiv njenog stava o članstvu Kosova u Interoplu “najveće svetske sile”.

Na Generalnoj skupštini Interpola u Dubaiju učestvuje skoro 1.000 zvaničnih predstavnika iz 173 zemlje, kao i 85 šefova policija i 40 ministara.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica, RTS

Comments

Pročitaj još