“Anđeli pevaju” mitrovačkoj deci

Dečja poezija je najistančaniji govor na planeti. Pesnici koji se obraćaju njima imaju veliku odgovornost – da ih na mala vratanca uvedu u magični, šareni svet čitalaštva ili da ih nesmotreno, od tog sveta zauvek  odvrate.  Njihove reči da bi zainteresovale najstrože kritičare na svetu moraju dakle da budu onakve kakvi su i oni sami – iskrene kao dečje oko, slatke kao bombona i razigrane kao mače.

Kod njih ne pali patetika. Najstrože kažnjavaju dosadu. Najotvorenije preziru tzv.  brokoli-poeziju -bljutavo, bezukusno, gnjecavo.

Ako se uz sve to tematski ogradite i odlučite da u fokus dečje prilično rasute pažnje stavite jednu ideju, poduhvat postaje rizičniji.

Pravoslavlje i Svetosavlje su žiža stvaralaštva pesnika Dušana Karanovića iz Raške. Svoju knjigu “Anđeli pevaju”, ovaj pesnik sinoć je predstavio najmlađoj mitrovačkoj  publici u galeriji “Akvarijus”.

Karanović svojim stihovima slavi  ljubav, porodicu,  uzajamno poštovanje  roditelje I dece, lepotu hrišćanskih vrednosti, običaja i vrlina.

“Ja sa vama ne govorim umom. Ja ne razmišljam umom. Ja razmišljam srcem” rekao je Karanović i podsetio na Hristove reči: “Ako ne budete kao deca, nećete ući u Carstvo Nebesko”.

“I zato budite svi kao deca” poručio je pesnik.

O knjizi je govorila i pedagog Vesna Milošević, ispred male čačanske izdavačke kuće “Galaksijus“ koja je izdala knjigu.

Kao pedagog, ona važnost ove knjige vidi u tome što se njome deci kao životni ideali predstavljaju prave ljudske vrednosti protkane tradicionalnim pravoslavnim motivima.

Predsednik Književnog društva Kosova i Metohije pesnik Novica Sovrlić kaže da je knjiga “Anđeli pevaju”  knjiga o duši, o nečnosti koja jedina traje i koja je jedino što čovek ne sme izgubiti.

“Ova knjiga je božja nakana napisana za najlepše lice čovečanstva, za decu. Preporučujem je od sveg srca” rekao je Sovrlić.

Karanovićeve stihove govorila je mlada mitrovačka pesnikinja Darija Mašković.

Dušan Karanović, rođen 1945. godine u selu Rudnici pod Kopaonikom, jedan je od najčitanijih srpskih pesnika kada je reč o dečjoj poeziji. Pesme za decu „Anđeli pevaju“ štampana je u više hiljada primeraka i proglašena je 2007. godine jednom od deset najčitanijih knjiga u Srbiji. Karanović je zastupljen u Bukvaru za veronauku za treći razred osnovne škole, a njegove pesme čitaju se na Atinskom univerzitetu u Grčkoj, kao primeri za učenje srpskog jezika. Član je Udruženja književnika Srbije od 1997. godine.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još