Kozarev primio studente američkog univerziteta

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev primio je danas grupu od 34 studenta Američkog univerziteta, odeljenja u Briselu, čiji je mentor profesor Džerom Šeridan.

U razgovoru sa studentima, koji u sklopu studija o EU i NATO, svake godine posećuju region, Kozarev je izneo istorijsku analizu političkih i međunacionalnih odnosa na Balkanu, istakavši da se rešenje za viševekovne antagonizme može pronaći samo kompromisom, u kojem bi svi ponešto izgubili i ponešto dobili.

Zapad bi, prema njegovim rečima, u tom smislu trebalo da posveti više pažnje situacijina Balkanu i da podrži snage koje su   iskreno  opredeljene za iznalaženje mirnih i održivih rešenja za prevazilaženje nasleđa konflikata.

“Beograd i Priština u ovome trenutku imaju dva potpuno drugačija očekivanja od dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU, i što se naše strane tiče ako EU perspektiva podrazumeva obavezu da priznamo jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, mi za tako nešto nismo zainteresovani”, rekao je Kozarev

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju je studentima na konkretnim primerima predočio načine na koje Priština izbegava da sprovede obaveze preuzete u briselskom dijalogu, pre svega obavezu da omogući uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Posebnu pažnju Kozarev je posvetio problemu interno raseljenih lica sa Kosova i Metohije, naglasivši da je ostvareni stepen održivog povratka najniži u poređenju sa svim savremenim svetskim post konfliktnim područjima.

Govoreći o geostrateškoj poziciji Srbije, Kozarev je objasnio da je Beograd opredeljen za vojnu neutralnost, kao jedini način da zadovolji srpske državne i nacionalne interese.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još