Kancelarija za KiM: Priština atakuje na slobodu veroispovesti i vrši pritisak na crkvu i sveštenstvo

Restriktivno ponašanje privremenih institucija samouprave u Prištini prema srpskoj monaškoj zajednici jeste atak na slobodu veroispovesti i pritisak na našu crkvu i sveštenstvo na Kosovu i Metohiji, saopštila je večeras Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

“Manastiri nisu samo kulturno-istorijski spomenici, već živa mesta vere, koja bez monaha gube svoju pravu svrhu, i niko nema pravo da postavlja nerazumne administrativne prepreke sa ciljem da se oteža i onemogući verski život pravoslavnih bogomolja.

Priština odnosom prema srpskim monasima sama daje argumente protiv članstva samoproglašenog Kosova u Unesku, jer o kulturnim i verskim spomenicima se ne stara tako što se maltretiranju izlažu oni koji svetinje najposrednije štite i održavaju živim” navodi se u saopštenju i dodaje da će crkva i sveštenstvo , kao i do sada, imati svu podršku države Srbije i srpskih političkih struktura u pokrajini u nastojanjima da odbrani  nacionalno blago na Kosovu i Metohiji.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju će nastaviti da u kontaktu sa svim centrima uticaja na Kosovu i Metohiji ukazuje na težak položaj naše crkve i sveštenstva u pokrajini i anticivilizacijsko ponašanje Prištine, zaključuje se.

 

Izvor: Radio KM

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."