Stefanović: Priština u Interpolu kao piroman u barutani

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović rekao je, povodom zahteva samoproglašenog Kosova da bude primljeno u Interpol, da se Beograd ne bori samo protiv prištinskih institucija već da su suparnici velike zapadne zemlje koje su priznale nezavisnost Kosova i koje lobiraju da ono bude primljeno u Interpol.

Nebojša Stefanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je zadatak Beograda da kontaktira sa drugim ministrima unutrašnjih poslova koji su članovi Skupštine Interpola i da predstavi argumente protiv prijema tzv. Kosova.

“To je kao da pustite piromana u barutanu”, istakao je ministar i dodao da Beograd ima političke, policijske i pravne argumente.

Podsetio je na Rezoluciju 1244, kao i na to da je Generalna skupština Interpola stava da samo države-članice UN i posmatrači mogu biti članice i te organizacije.

Stefanović dodaje i da je veći broj prištinskih funkcionera na srpskim poternicama i da su optuženi za najteža krivična dela. Ukazuje i da Priština već ima kontakt sa Interpolom putem Unmika i da je njihov zahtev za članstvo pokušaj da pokažu uticaj, zajedno sa moćnim saveznicima i da naprave još jedan korak ka priznanju.

Ministar ističe da će se Srbija boriti sve do dana glasanja i da će sve učiniti da ubedi i ostale da bi prijem tzv. Kosova bio loš za Interpol i da bi to bila politizacija organizacije.

Komentarišući izjavu Sulejmana Ugljanina koji je Srbiju nazvao “fašističkom tvorevinom”, Stefanović navodi da se ne radi o naročito ozbiljnom političaru ali da to jeste užasna izjava.

Kaže da je Ugljanin, dok je bio u vlasti , stajao uz himnu “Bože pravde” i učinio mnogo za sebe a malo za Bošnjake.

“Kada nije u vlasti, sad mu ništa nije dobro”, ističe Stefanović. .

Dodaje da ne želi da Ugljaninu pridaje značaj koji on suštinski ne zaslužuje.

“Predsednik i Vlada će raditi sve za Bošnjake, da se ljudi ne dele, da žive bolje”, ističe ministar koiji smatra da su neozbiljni i neodgovorni političari stvar prošlosti.

Izvor: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."