• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Nisam neprijatelj Albancima, već neprijateljima Srba i Srbije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nije neprijatelj Albanaca, već onih koji ugrožavaju srpski narod. Istakao je da će do kraja biti ispitano ubistvo u kafiću “Panda” u Peći, kao i da se istina neće kriti, ko god da je izvršio taj zločin.

“Zbog Albanaca hoću da kažem da nisam neprijatelj Albanaca. Naprotiv, ja sam neprijatelj svakome ko hoće da progoni i ubija srpski narod”, rekao je Aleksandar Vučić za Prvu televiziju i dodao da “stoga razumem izjavu Kadrija Veseljija da je on najveći neprijatelj kosovske nezavisnosti”.

Istakao je da će posle Veseljijeve izjave “doduše morati da vodi računa u inostranstvu kako će koji Albanac da reaguje ili da ugrozi nečiju bezbednost”.

Naglasio je da će nastaviti da štiti interese Srbije i našeg naroda.

“Oni bi mnogo voleli da su im protivnici oni koje bi lako pobeđivali, pa sam na neki način i počastvovan takvom izjavom”, istakao je Vučić.

Vučić o slučaju “Panda”: Istinu nećemo kriti, ko god da je

Predsednik Vučić izjavio je da će do kraja biti ispitano ubistvo u kafiću “Panda” u Peći, 14. decembra 1998. godine, kao i da istinu nećemo kriti, ko god da je izvršio taj zločin.

“Imamo saznanja, a naši ograni tragaju za potpunim saznanjima. Radimo sve i mogu da budu uvereni da istinu nećemo kriti. Bilo da je reč o Albancima ili Srbima”, rekao je Vučić.

“Mislio sam da ćemo to ranije rešiti, ali sam prvi koji je skupio hrabrosti da govori o tome”, primetio je predsednik, ali i naglasio da 20 godina od tog zločina niko nije hteo da se izloži riziku da o tome priča.

“To je naša obaveza”, dodao je Vučić.

Podsetio je da se taj zločin nije desio ni 2016, ni 2013. godine, već 1998. godine i dodao da zna koliko se izlaže riziku zbog svega, ali i smatra da porodice ubijenih mladića zaslužuju da znaju ko je ugasio njihove živote, bez obzira na sve probleme sa kojima možemo da se suočimo.

U kafiću “Panda” u Peći, 14. decembra 1998. godine, ubijena su šestorica mladića srpske nacionalnosti.

Stradali su srednjoškolci Ivan Obradović, Zoran Stanojević, Svetislav Ristić, Dragan Trifović i Vukosav Gvozdenović i student Ivan Radović.

Vučić je 2015. godine, kada je bio premijer, na konferenciji za novinare rekao: “Bauljamo u mraku. Gotovo sam siguran šta se desilo u kafiću ‘Panda’, ali nemam dokaza. Nisam siguran da bi naši organi mogli da se ponose onim što su tada uradili.”

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još