Mogerini: Slobodno novinarstvo je okosnica slobodnih društava

 

Demokratija ne može živeti bez slobodnih, raznolikih i nezavisnih medija. Novinari i medijski akteri širom sveta drže države, vladine službenike, korporacije i društva u celini odgovornim za njihove radnje. Međutim, previše njih se suočava sa pretnjama i napadima samo zato što rade svoj posao, dok počinioci ovih napada često prolaze potpuno nekažnjeni, izjavila je visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini, u ime EU. a povodom Međunarodnog dana borbe nekažnjivosti zločina nad novinarima.

“Na današnji dan, koji je proglašen Međunarodnim danom borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, na osnovu Rezolucije 68/163 Generalne skupštine UN-a, odajemo počast svim novinarima širom sveta koji su izgubili živote i pretrpeli napade u obavljanju svoje profesije. Takođe odajemo počast svim hrabrim novinarima koji preuzimaju rad svojih kolega koji više nisu u stanju da nastave svoje istrage.

Ubistva istražnih novinara Daphne Caruana Galizia i Jana Kuciaka u EU pokazuju da nijedan region sveta nije imun na ovo. Ovi odvratni zločini moraju biti temeljno istraženi i krivično gonjeni, kao što je slučaj ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija u Saudijskom konzulatu u Istanbulu. Tražili smo i očekujemo da Saudijska Arabija sarađuje na temeljnoj, verodostojnoj i transparentnoj istrazi i insistiramo na potrebi za razjašnjenjem okolnosti njegove smrti i potpune odgovornosti svih odgovornih za to”.

U mnogim zemljama postoji zabrinjavajuća tendencija smanjenja i sužavanja prostora za slobodno novinarstvo, često indiskretno postavljajući sumnju u kredibilitet medija u cilju diskreditovanja i slabljenja njihovog rada. Novinarima je potrebno okruženje u kojem mogu da rade u bezbednosti i sigurnosti, na i van interneta, bez straha od uznemiravanja, političkog pritiska, cenzure ili progona. Robusni pravni sistem mora zaštititi medijske kuće i novinare širom sveta kako bi mogli da obavljaju svoj rad u potpunoj nezavisnosti. U vremenu kada su dezinformacije u porastu, sigurnost novinara mora biti zagarantovana kako bi im se omogućilo da promovišu verodostojno izveštavanje u korist i u interesu svih naših građana.

EU će nastaviti da koristi sve odgovarajuće instrumente spoljne politike, kao i finansijske kako bi poboljšala kvalitet novinarstva, pristup javnim informacijama i slobodu izražavanja. Nastaviće da finansira Evropski centar za slobodu štampe i medija (ECPMF) i obezbeđuje ciljanu zaštitu kroz programe Podrške za branitelje ljudskih prava.

Sve države unutar i izvan Evropske unije imaju dužnost da ispune svoje obaveze za zaštitu slobode izražavanja i sigurnosti novinara obezbeđujući pravno okruženje koje omogućava rad, uzimajući za ozbiljno pretnje novinarima i snažno goneći stvarne napade. Očekujemo da svi pojačaju preventivne mere, mobilišući sve aktere i stvarajući nacionalne bezbednosne mehanizme, u skladu sa Akcionim planom UN o sigurnosti novinara i pitanjima nekažnjivosti.

Slobodno novinarstvo je okosnica slobodnih društava: njihovo podrivanje podrazumeva podrivanje sopstvene slobode, navodi Mogerini u saopštenju.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

 

Comments