Brnabić: Težak i komplikovan dijalog

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je u Minsku da dijalogom Beograda i Prištine treba doći do održivog rešenja za KiM. Beloruska agencija “Belta” javila je da je na marginama konferencije u Minsku Brnabićeva razgovarala sa Hašimom Tačijem.

Na sastanku glavne grupe Minhenske bezbednosne konferencije, na kojoj se razmatraju aktuelna regionalna i globalna bezbednosna pitanja, Ana Brnabić je istakla da je u interesu Srbije da se pronađe održivo rešenje.

“Beograd je posvećen dijalogu i pronalaženju kompromisa kroz dijalog”, naglasila je Brnabićeva u obraćanju.

Ocenila je da to nije jednostavan proces, a da je dijalog jedini način za uspostavljanje dugoročno održivog rešenja.

Predsednica Vlade ukazala je na to da je dijalog inače težak i komplikovan, zbog čega nam je važno da taj proces dodatno ne otežavamo postavljanjem crvenih linija i da nam je u tom smislu važna podrška Nemačke.

“Kompromisno rešenje je ključ stabilnosti i bezbednosti u regionu, kao i presudan faktor za ekonomsku perspektivu i prosperitet svih građana regiona”, istakla je Brnabićeva na skupu na kome učestvuje na poziv Volfganga Išingera, koji predsedava konferencijom.

Kasnije danas, predsednica Vlade odvojeno će se sastati sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom i premijerom Sergejom Rumasom, navedeno je u saopštenju.

Beloruska agencija “Belta” javila je da je na marginama konferencije u Minsku Brnabićeva razgovarala sa Hašimom Tačijem.

Premijerka Srbije je novinarima rekla da su razgovarali o toku dijaloga Beograda i Prištine, a Brnabićeva je izrazila nadu da će dve strane uspeti da dođu do kompromisnog rešenja, što bi vodilo ka većoj stabilnosti u regionu.

Govoreći o konferenciji, Ana Branbić je rekla da od nje ima velika očekivanja jer su na dnevnom redu važna međunarodna pitanja: odnosi Istoka i Zapada, minski proces o rešavanju ukrajinske krize i druga.

Dodala je da je prvi put u Minsku i visoko je ocenila srpsko-beloruske odnose, uključujući i one na nivou šefova dve države.

 

Izvor: RTV Kim / Tanjug

Comments

Pročitaj još