• Početna>
  • Vesti>

Zašto Albanci iz Ugljara hoće da se pripoje Kosovu Polju?

Poslednjih dana Opština Gračanica dospela je u žižu javnosti zbog teritorije na kojoj se prostire. Ustupa deo teritorije opštini Kosovo Polje a vratila je deo društvenog zemljišta u svoj posed. Najnoviji slučaj iz ove opštine je peticija albanskih žitelja sela Ugljare, koje većinom pripada Gračanici, da se pripoje opštini Kosovo Polje.

U Ugljaru pre rata gotovo da nije bilo Albanaca. Danas ih je u selu sve više, a Srba je sve manji. Pre rata Ugljare je pripadalo opštini Kosovo Polje, a od pre nekoliko godina katastarski je pod opštinom Gračanica.

U Ugljaru nismo našli Albanca koji je mogao da potvrdi potpisivanje peticije. Niko je nije video ni među Srbima, ali kažu da je pokrenuta.

“Peticija postoji, međutim ja peticiju nisam video, ali mi je rečeno da je to jedna grupa Albanaca koja traži da se dodatni deo Ugljara otcepi i pripoji opštini Kosovo Polje, kaže Ljubiša Ćirković, predsednik Privremenog organa Kosovo Polje.

Šta može da bude motiv izdvajanja Ugljara iz Opštine Gračanica i pripajanje Kosovom Polju?

Siniša Simonović, član opštinskog veća Kosovog Polja, kaže da je cilj pravljenje zgrada na teritoriji celog sela Ugljare da bi se uselilo što više Albanaca.

Cena stanova u Kosovom Polju nije velika, kreće se oko 500 evra po metru kvadratnom. Kosovo Polje, varoš pre rata, izniklo je u sredinu sa najvišim stambenim zgradama na Kosovu. Mesta za gradnju u Kosovom Polju više nema.

“Opština Gračanica donela je uredbu 2014. godine da ne mogu na teritoriji opštine Gračanica da se prave višespratnice, a to Albancima ne odgovara pa vrše pritisak da se otcepe od opštine Gračanica i da se pripoje opštini Kosovo Polje”, navodi Simonović.

Srbi u Ugljaru nisu spokojni, jer su kažu, formiranjem opštine Gračanice jedva dočekali da pripadaju sredini sa srpskom većinom.

“Niko nije za takvu opciju da se pripojimo opštini Kosovo Polje, ali verovatno ima neka manjina naših ljudi koji bi možda se vratili toj opštini Kosovo Polje, zarad nekog svog interesa”, kaže predsednik Ugljara Srđan Živković.

A interes te manjine vidljiv je sa ulice, sa natpisima „kuća na prodaju”. U selu meštani pričaju da imanja bliža Kosovom Polju, imaju cenu ara i do nekoliko desetina hiljada evra.

U upravi opštine u Gračanici, kažu da peticija, ako postoji, nema obavezujuću formu, a da bez njihovog pristanka nema nikakvog odvajanja Ugljara. U tom selu opština Gračanica sa Vladom Srbije trenutno investira u gradnju obdaništa i zgradu ambulante.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još