“Pitanje Kosova rešiti kompromisom”

Priština — Srpska lista pruža punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da se pitanje Kosova reši kompromisom.

Predstavnici Srpske liste preneli su zameniku pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmeru da jedino takvo rešenje može da obezbedi bolji položaj Srba na ovim prostorima nego što je danas, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

“Na sastanku koji je danas održan u Prištini, Goran Rakić koji je i gradonačelnik Severne Mitrovice, Dalibor Jevtić, inače i potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci i Igor Simić, poslanik u Skupštini Kosova su istakli da je mir i stabilnost u celom regionu glavni njihov cilj, da su svesni da do ovog cilja nije lako stići, ali da se na tome mora intenzivno raditi”, kaže se u saopštenju, a prenosi RTK2.

U saopštenju se dodaje da su Palmeru preneli stavove Srpske liste “da su ključna pitanja na kojima treba uložiti više napora kako bi srpski narod na Kosovu živeo u boljim uslovima, formiranje Zajednice srpskih opština i to isključivo onako kao je dogovoreno u Briselu, stvaranje sigurnijeg okruženja za život, pogotovo u sredinama u kojima su Srbi u manjini, efikasnije rešavanje problema uzurpirane imovine, položaja i zaštite Srpske pravoslavne crkve i stvaranje boljih uslova za povratak raseljenih kao i pospešivanje ekonomije”.

Takođe je istaknuto da sa dijalogom treba nastaviti jer se jedino dijalogom Beograda i Prištine i suštinskim uvažavanjem potreba srpskog naroda na Kosovu mogu rešavati nagomilani problemi.

“Poslednje inicijative u Skupštini Kosova, kada je u pitanju transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga je u suprotnosti interesima srpskog naroda na ovim prostorima”, istakli su Jevtić, Rakić i Simić.

Palmer je tokom sastanka rekao da je važno da Srbi učestvuju u procesima koji su značajni za Kosovo i da “jedino učestvovanjem u pitanjima odlučivanja i iznošenjem stavova mogu braniti svoje interese i poboljšati svoju poziciju u društvu”, kaže se u saopštenju.

Palmer je juče u Prištini imao odvojene susrete sa predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem i liderom DSK, Isa Mustafom.

 

Izvor Beta/B92

 

Comments

Pročitaj još