Hrkalović: Prijem Kosova u Interpol bio bi presedan

Državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova Dijana Hrkalović istakla je danas u razgovoru sa ambasadorima Španije, Indonezije i Indije da bi eventualna odluka o prijemu Kosova u članstvo Interpola „predstavljala presedan i politizaciju te međunarodne policijske organizacije“.

Prema saopštenju MUP Srbije, Hrkalović je ocenila kako bi „takva odluka bila opasna po bezbednost, jer Priština nije u stanju da osigura ni minimum bezbednost“ za građane Srbije koji na Kosovu pa se“ postavlja pitanje kako bi onda mogli da kroz članstvo u Interpolu doprinesu svetskoj bezbednosti“.

Ona je ukazala i da bi eventualnim ulaskom Kosova u Interpol „bilo prekršeno međunarodno pravo, pre svega Rezolucija 1244, što bi prouzrokovalo nesagledive negativne poledice po dijalog Beograda i Prištine“.

Takva odluka, kako se navodi, bila bi „u suprotnosti i sa pravilima i procedurama Interpola i narušila bi ekspertsku prirodu ove međunarodne policijske organizacije“.

Hrkalović je podsetila da samo članice UN i posmatrači u UN mogu biti članice Interpola.

Ambasador Hari Kandu istakao je da Indonezija poštuje i podržava integritet i suverenitet država u skladu sa Poveljom UN i međunarodnim pravom, a mbasador Španije Migel Fuertes naglasio je da će Španija „ostati pri stavu sa prethodnog zasedanja Generalne skupštine u Pekingu“, kada je Kosovo povuklo zahtev. Ambasador Subrata Batačardži poručio je da Indija „poštuje međunarodno pravo“ i da će prema tome uskladiti svoje stavove.

 

Izvor Fonet-Danas

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."