Srpska lista sa Palmerom: Sva pitanja rešavati kompromisom

Predstavnici Srpske liste, predsednik Goran Rakić i potpredsednici Dalibor Jevtić i Igor Simić, sastali su sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmerom.

Na sastanku koji je danas održan u Prištini, Goran Rakić koji je i gradonačelnik Severne Mitrovice, Dalibor Jevtić, inače i potpredsednik Vlade i ministar za zajednice i povratak u ostavci i Igor Simić, poslanik u Skupštini Kosova su istakli da je mir i stabilnost u celom regionu glavni njihov cilj, da su svesni da do ovog cilja nije lako stići ali da se na tome mora intenzivno raditi.

Predstavnici Srba su istakli da Srpska lista pruža punu podršku predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da se pitanje Kosova reši kompromisom jer jedino takvo rešenje može da obezbedi bolji položaj Srba na ovim prostorima nego što je danas.

Gospodinu Palmeru su preneli stavove Srpske liste da su ključna pitanja na kojima treba uložiti više napora kako bi srpski narod na Kosovu živeo u boljim uslovima, formiranje Zajednice srpskih opština i to isključivo onako kao je dogovoreno u Briselu, stvaranje sigurnijeg okruženja za život, pogotovo u sredinama u kojima su Srbi u manjini, efikasnije rešavanje problema uzurpirane imovine, položaja i zaštite Srpske pravoslavne crkve i stvaranje boljih uslova za povratak raseljenih kao i pospešivanje ekonomije.

Takođe je istaknuto da sa dijalogom treba nastaviti jer se jedino dijalogom Beograda i Prištine i suštinskim uvažavanjem potreba srpskog naroda na Kosovu mogu rešavati nagomilani problemi.

Poslednje inicijative u Skupštini Kosova, kada je u pitanju transformacija Kosovskih bezbednosnih snaga je u suprotnosti interesima srpskog naroda na ovim prostorima – , istakli su Jevtić, Rakić i Simić.

Srpska lista i ljudi koji je predstavljaju žele bolji i mirniji život svim narodima koji žive na Kosovu.

“Želimo da svi narodi na ovim prostorima žive bolje nego danas. Ovako nešto se može postići jedino međusobnim uvažavanjem i ulaganjem maksimalnih napora”, kazali su Rakić, Jevtić i Simić tokom današnjeg sastanka.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer je tokom sastanka rekao da je važno da Srbi učestvuju u procesima koji su bitni za Kosovo i da jedino učestvovanjem u stvarima odlučivanja i iznošenjem stavova mogu braniti svoje interese i poboljšati svoju poziciju u društvu.

Inače, pre sasatanka sa predstavnicima Srba na Kosovu, Palmer se u Beogradu pre nekoliko dana sastao i sa predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem, dok se juče na Kosovu u odvojenim sastancima susreo sa predsednikom i premijerom Kosova, Hašimom Tačijem i Ramušom Haradinajem.

 

Izvor: RTV Puls

Comments