Novosti: SAD, VB, FRA i Švedska sabotiraju sednicu SB

Velika Britanija, Amerika, Francuska i Švedska nastoje da svaku priču o Kosovu, pa i koracima Prištine ka formiranju Vojske Kosova, preduzetim protivno Rezoluciji 1244 – drže dalje od Saveta bezbednosti UN, pišu Novosti

Kako prenosi list, ove četiri države pokušavaju da spreče da se na dnevni red naredne sednice Saveta zakazane za 8. novembar, uvrsti diskusija o stanju na Kosovu.

Prethodno, izveštaj generalog sekretara Antonija Gutereša o situaciji na Kosovu trebalo je da se u redovnom tromesečnom terminu nađe na dnevnom redu u avgustu, ali je Velika Britanija koja je u to vreme predsedavala SB, odbila da se o njemu raspravlja.

Njihovo ignorisanje sledio je i Vašington pa je ta tema, situacija na Kosovu preskočena i u septembru tokom predsedavanja SAD.

U međuvremenu, rotirajuća pozicija predsedavajućeg Savetu bezbednosti pripala je Kini, koja namerava da na dnevni red sledeće sednice stavi dva izvestaja o Kosovu koje je Gutereš u proteklom periodu napisao.

Ipak, dnevni red još nije usvojen, a Britanija, Amerika, Francuska i Švedska pokušavaju da još jednom preskoče raspravu o problemima na Kosovu, navode Novosti.

Iyvor> Novosti

Comments