Vučić: Formiranje vojske Kosova moglo bi da ugrozi mir i stabilnost

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da veruje da će SAD razumeti da bi formiranje vojske Kosova moglo da ugrozi mir i stabilnost i dovede do tragičnih posledica.

“Mi molimo američke partnere da razumeju poziciju Srbije, ako već ne možemo da objasnimo Albancima do kakve štete i tragedije to može da dovede”, rekao je Vučić.

Sa Palmerom najviše o KiM i kosovskoj vojsci

Predsednik Srbije izjavio je danas da je sa vršiocem dužnosti zamenika pomocnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmerom razgovarao o nizu pitanja, ali da je najviše reči bilo o pitanju Kosovu i Metohije i pokušaju formiranja kosovske vojske.

“Izneo sam gospodinu Palmeru poziciju Srbije o kosovskoj vojsci. Više puta sam zamolio gospodina Palmera da ima u vidu da formiranje Kosovske vojske ne stoji u međunarodno pravnim dokumentima, Kumanovskom sporazumu, kao i Rezoluciji 1244 jedinom aktu koji reguliše pitanje te teritorije. Ne stoji ni u Briselskom sporazumu, a pogotovo ne u dokumentu koji smo dogovorili sa NATO”, rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Palmerom.

SAD da pomognu po pitanju neodgovornog ponašanja PR

Aleksandar Vučić rekao je danas da je zamolio SAD da pomognu po pitanju neodgovornog ponašanja Prištine u vezi formiranja vojske, da nam pomognu, uz razumevanje potpuno suprotne pozicije Vašingtona.

Vučić je, u izjavi za Pink, posle razgovora sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Metjuom Palmerom, podvukao da je formiranje vojske Kosova suprotno svim pravnim aktima – Rezoluciji UN 1244, Kumanovskom sporazumu, Briselskom sporazumu, kao i dogovoru koji imamo sa NATO.

 

Izvor: RTV Puls / Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."