“Vašington poziva Beograd i Prištinu…”

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer rekao je u Beogradu da Vašington poziva Beograd i Prištinu da uvide “istorijsku priliku”.

On je istakao i da treba da postignu sporazum da bi “obe strane bile pobednici”.

“Ako je neko pobednik a neko gubitnik, onda niko ne pobeđuje”, rekao je Palmer u obraćanju Beogradskom bezbednosnom forumu na temu “Jačanje zamajca na Balkanu”.

Prema njegovim rečima, SAD ne guraju i ne zalažu se za bilo koji određeni rezultat dijaloga Beograda i Prištine.

“Mi ohrabrujemo strane da pronađu put napred i nađu trajno i održivo rešenje koje će obe strane prihvatiti”, naveo je on.

On je naveo da su SAD spremne da slušaju i pomognu, ali da ne može da govori o detaljima, pre svega u vezi s eventualnom razmenom teritorija, jer nije iznet nijedan plan.

Kako je rekao, SAD razumeju zabrinutost zbog mogućnosti da razmena teritorija izazove krizu na drugim mestima u regionu, ali je dodao da je nerešeni sukob, zamrznuti konflikt “takođe rizik po regionalnu stabilnost”.

Palmer je naveo da i Srbija i Kosovo imaju evropsku budućnost, ali da im je na tom putu potrebna pomoć.

Govoreći o Makedoniji, Palmer je rekao da ako Skoplje želi u EU i NATO, sporazum iz Prespe nema alternativu i pozvao makedonske političke lidere da prevaziđu partijsku politiku u korist evropske budućnosti.

Palmer je takođe izrazio podršku i posvećenost SAD teritorijalnom integritetu BiH, rekavši da su najveći problem te zemlje “korumpirani političari koji koriste nacionalističku retoriku da bi stvarali podele”.

On je i ponovio podršku SAD evropskim aspiracijama zapadnobalkanskih država.

“SAD žele da pomognu svima. Jači Zapadni Balkan znači jaču Evropu i jače transatlantsko partnerstvo”, rekao je Palmer.

 

Izvor: Beta

Comments