• Početna>
  • Vesti>

Han: “Španija može da prizna Kosovo posle sporazuma sa Srbijom”

Evropski komesar za proširenje Johanes Han nada se da će nakon što Kosovo i Srbija postignu sporazum, pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale Kosovo, uključujući i Španiju, ponovo razmotriti svoj stav.

On je prisustvovao sastanku ministara spoljnih poslova Mediteranske unije u Madridu, gde je govorio o pitanju Kosova.

“Stav čitave Evropske unije kada je reč o Balkanu je ili da poklonimo stabilnost ili dobijemo nestabilnost”, rekao je Han kada je upitan da li Španija dodaje prepreke za stabilnost Balkana, jer je ostala pri svom stavu da ne prizna Kosovo.

“Iskustvo pokazuje da se dugoročni mir i stabilnost na Balkanu može ostvariti samo ako vidimo evropsku perspektivu. Objavili smo strategiju za Balkan u februaru. Pokazali smo da će samo one zemlje koje su u stanju da reše svoje međusobne probleme biti prihvaćene kao nove članice EU”, rekao je Han za španske dnevne novine El Pais, prenosi Express.

Prema njegovim rečima, nakon postizanja ovog sporazuma, pet zemalja EU koje ne priznaju suverenitet Kosova će razmotriti svoju poziciju.

“Nadam se da ćemo, posle sporazuma, biti u situaciji kada će pet zemalja koje nisu priznale suverenitet Kosova proučiti sporazum između Kosova i Srbije, a zatim doneti odluku”, rekao je komesar Han za El Pais.

Izvor: RTK 2

Foto: Profimedia

Comments

Pročitaj još