Albanci protiv da se Vidovdan uvede kao praznik na KiM

Albanski poslanici, članovi nadležnog parlamentarnog odbora koji je razmatrao Zakon o kosovskim praznicima, jedinstveno su protiv zahteva Srpske liste da 28. jun, srpski pravoslavni praznik Vidovdan, bude uvršten u taj akt.

Prištinska “Koha” piše da je Srpsla lista zatražila da se 28. jun uvrsti u Zakon o praznicima, ali se tome najpre usprotivio poslanik Miljaim Zeka, koji taj zahtev smatra uvredom za Albance.

Zeka je, kako se navodi, rekao da nema ništa protiv tog srpskog praznika, ali smatra da je reč o provokativnom i veoma uvredljivom zahtevu za Albance. Tim pre, rekao je, postoji mogućnost da se Srbi toga dana pojave na proslavi sa slikama Miloševića. On je, ragujući na zahtev Srpske liste, rekao da i opozicioni pokret Samopredeljenje ne poštuje “državne simbole Kosova”. To mu je, međutim, zamerio poslanik tog pokreta Adem Mikulovci rekavši da nije lepo porediti Srpsku listu i Samoopredeljenje.
“Uopšte nije lepo upoređivati Samoopredeljenje sa Srpskom listom. Ja za to neću glasati živ”, rekao je Mikulovci.
Uvođenju Vidovdana kao praznika suprostavio se i poslanik Alijanse za budućnost Kosova Rasim Selmanaj.
Izvor: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."