• Početna>
  • Vesti>

Ipak odobrene vize za studente sa pasošima Koordinacione uprave

Nakon više od mesec dana administrativne ‘borbe’, konzulat  Bugarske u Nišu odlučio je da ipak izda tranzitne vize studentima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici sa pasošima Koordinacione uprave, kako bi krajem oktobra otputovali na planiranu ekskurziju u Istanbul.

Putovanje je bilo pod znakom pitanja zbog odbijanja konzulata Bugarske u Nišu, ali i ambasade ove zemlje u Prištini da im izdaju tranzitne vize, za pasoše Koordinacione uprave, uz izgovor da kasne sa procedurom, iako su mesec dana pokušavali da kontaktiraju nadležne, ali nisu dobijali odgovor.

Predočavanje problema na više relevantnih adresa na KiM, ali i obraćanje Ministarstvu spoljnih poslova Republike Srbije, kao i medijima, rezultiralo je time da im na kraju, bugarski konzulat u Nišu ipak odobri vize.

Predsednik studentskog Parlamenta Filozofskog fakulteta PU Luka Jovanović kaže za Kontakt Plus da su juče imali sastanak sa bugarskim ambasadorom u Prištini, koji ih je primio nakon što su mediji intenzivirali priču o njihovom problemu.

Prema njegovim rečima, ambasadoru su predočili svu dokumentaciju iz koje se jasno vidi da su na vreme pokušavali da stupe u kontakt i apliciraju za vize po proceduri, na šta je objašnjenje ambasadora bilo da na adresu ambasade stigne tri hiljade mejlova, zbog čega njihove nije video, a  nemogućnost da telefonski stupe u kontakt pravdao je greškom u centrali, što, ocenjuje Jovanović, nikako ne može biti logično.

Na molbu studentskih predstavnika, ambasador je kontaktirao kolegu u konzulatu u Nišu, odakle su potom dobili informaciju da će im tranzitne vize ipak biti izdate, ali da moraju doći lično, u grupama od po 10 studenata dnevno.

“Nadamo se da ćemo vize izvaditi do kraja sledeće nedelje i da će studenti 24. oktobra krenuti na ekskurziju. Moram reći da je oduševljenje veliko i da osećamo zaista ovo, mogu slobodno reći kao pobedu, ali ovo nam je ujedno još jedno iskustvo da znamo kako da se ponašamo u takvim situacijama i eventualno preporučimo drugim našim kolegama, ukoliko budu imali sličnih problema u budućnosti, kako da se ponašaju i kako da dođu do rezultata” – rekao je Jovanović.

Prijava za studentsko putovanje u Istanbul traje još dva dana. Studentska ekskurzija će biti realizovana u periodu od 24. do 29. oktobra, a od 125 do sada prijavljenih, potrebna je 51 tranzitna bugarska viza, za studente koji imaju pasoše Koordinacione uprave.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još