• Početna>
  • Vesti>

Bugarska viza prepreka za putovanje studenata iz Kosovske Mitrovice

Putovanje studenata Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici u Istanbul krajem oktobra, dovedeno je u pitanje zbog odbijanja konzulata Bugarske u Nišu, ali i ambasade ove zemlje u Prištini da im na vreme izdaju tranzitne vize. Propao je i direktan pokušaj studenata da u Prištini direktno od konzula dobiju pomoć za dobijanje bugarske vize.

Grupa od 115 studenata Univerziteta u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici planira da od 24. do 29. oktobra, bude na ekskurziji u Turskoj. Da bi iz Mitrovice, stigli do Istanbula, najkraći put im je preko Bugarske. Većina studeneta ima pasoše Koordinacione uprave Republike Srbije, pa im je potrebna tranzitna viza. Prvi zahtev za izdavanje viza uputili su konzulatu Bugarske u Nišu.

“Po promeni konzula koja se desila krajem jula, konzulat u Nišu odbija da nam izda vize i preusmereva nas na ambasadu Republike Bugarske u Prištini”, kaže Milan Rajek, student prodekan Filozofskog fakulteta.

Prvi zahtev ambasadi u Prištini studenti šalju 4. septembra. Odgovor nisu dobili, pa su sredinom septembra poslali novo elektronsko pismo. Nije uspeo ni prvi pokušaj direktnog obraćanja, posetom ambasade u Prištini. Prvu komunikaciju studenti uspostavljaju tek nakon žalbe ambasadi Bugarske u Beogradu.

“Nakon što smo pozvali kol centar, rečeno nam je da je prvi slobodan termin za viziranje 6. novembar”, kaže Rajek.

Predstavnici studenata u Kosovskoj Mitrovici do početka ekskurzije imaju još 15 dana, a i dalje nemaju vizu. Pokušali su još jednom da u direktnom kontaktu zatraže pomoć i razumevanje zvaničnika bugarske ambasade u Prištini.

“Na kraju se razgovor završio tako što će on pokušati da pronađe rešenje preko ambasade u Beogradu, ali da on lično ne nudi nijedno”, kaže student Luka Jovanović.

Studentima u Kosovskoj Mitrovici, ukoliko se ne dobiju tranzitnu vizu Bugarske, ostaje varijatna da u Tursku uđu preko Grčke, ali to je kažu trošak, koji ne mogu da plate.

Izvor RTS

Comments

Pročitaj još