• Početna>
  • Vesti>

Popović i Rikalo pošumljavali Gračanicu, a potom razgovarali sa poljoprivrednicima

Ukupno 42.000 sadnica crnog i belog bora biće, u narednih mesec dana, zasađeno na 15 hektara površine na lokaciji iznad Gračanice i Novog Badovca. Prve sadnice ovog drveća posadili su predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Vlade Kosova Nenad Rikalo.

Cilj sadnje tog zimzelenog četinarskog drveća je povećanje pošumljenosti opštine Gračanica, ali i svesti građana o značaju šuma i o tome da svaki pojedinac treba da učestvuje u očuvanju životne sredine.

Prema rečima predsednika opštine Gračanica Srđana Popovića ovo nije jedina lokacija koja će biti pošumljena.

“Imamo još par lokacija u opštini Gračanica koje su bez drveća i kojima je preko potrebno pošumljavanje. U narednih mesec dana zasadićemo 42.000 sadnica bora na 15 hektara površine. Ovo je prva faza pošumljavanja i što je veoma važno ministarstvo poljoprivrede i šumarstva ima plan da se u narednom period nastavi sa ovakvim akcijama. Ovo je veoma važno za zaštitu životne sredine, a osim toga prostor će učiniti još lepšim”, kazao je Popović.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Nenad Rikalo ističe da je danas započeta akcija ulaganje za budućnost i zdravu životnu sredinu.

“Šumarstvo je nepravedno zapostavljeno i ovim postupkom to menjamo. U planu je da u 2019. godini u opštini Gračanica ovim sadnicama pošumimo još dosta hektara. Zato je jako bitno i da sve šume koje sada imamo sačuvamo, da podignemo procenat pod šumama, jer osim biološkog i životnog efekta imaju i ekonomski efekat. Goleti koje se na ovakvim lokacijama mogu videti nastale su jer je čovek uništio šumu, a za 15, 20 godina ovde ćemo imati vrlo lepu i gustu šumu koja će karakterisati ovu opštinu”, kazao je Rikalo.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i ministar poljoprivrede, šumarstva i
ruralnog razvoja Nenad Rikalo obišli su domaćinstvo Bojana Jevtića iz Dobrotina, kome je nedavno doniran plastenik.

Nakon obilaska domaćinstva Jevtića u Dobrotinu, predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i ministar poljoprivrede Nenad Rikalo održali su sastanak sa poljoprivrednicima sa teritorije opštine Gračanica. U Domu kulture u Donjoj Gušterici razgovrali o aktuelnim problemima sa kojima se poljoprivrednici suočavaju, kao i o mogućnostima rešavanja tih problema.

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović najavio je veća ulaganja u poljoprivredu, istakavši da je prvi korak stavljanje u funkciju Zemljoradničke zadruge.

Ministar poljoprivrede Nenad Rikalo najavio je promenu oko isplata subvencija za poljoprivrednu proizvodnju.

Oko stotinak poljoprivrednika imalo je priliku da postavi pitanja i daju predloge u cilju razvoja poljoprivrede. Jedan od glavnih predloga bio je da se napravi laboratorija za ispitivanje zemljišta, kao i pojednostavljanje procedura za dobijanje poljoprivrednih grantova, dok su oni koji se bave pčelarstvom zatražili sadnju medonosnih biljaka.

 

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica saopštenje

Comments

Pročitaj još