Evropski parlament za dogovor Srbije i Kosmeta

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta sutra bi trebalo da usvoji tekst izveštaja o Srbiji koji obuhvata i kompromisni amandman o mogućoj korekciji granica između Srbije i Kosova.

“Bilo koji dogovor može biti prihvatljiv samo ukoliko je međusobno usaglašen i usklađen sa ukupnom stabilnošću regiona i međunarodnim pravom”, stoji u tekstu usaglašenog amandmana.

Ukupno 239 amandmana koji su podneti na ovogodišnji izveštaj o Srbiji izvestioca Evropskog parlamenta Dejvida Makalistera svedeni su na 27 kompromisnih amandmana koji bi trebalo da uđu u konačan tekst izveštaja o Srbiji. O njima će se glasati u utorak na zasedanju Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta u Briselu. Posebnu pažnju poslanika ima kompromisni amandman pod rednim brojem 25, koji u se odnosi na debatu o mogućoj korekciji granica između Srbije i Kosova, uključujući i “razmenu teritorija”.  Na početku teksta koji bi trebalo da bude uvršten u konačnu verziju izveštaja Evropskog parlamenta o Srbiji, ali i o Kosovu, naglašava se “multietnička priroda i Kosova i Srbije” kao i činjenica da “etnički homogene države ne bi trebalo da budu cilj u regionu”.

“Podržava se dijalog kome posreduje EU kao okvir za postizanje sveobuhvatnog dogovora između Srbije i Kosova. Smatra se da svaki sporazum može biti prihvatljiv samo ako je obostrano usaglašen, uzima u obzir ukupnu stabilnost regiona i međunarodno pravo”, zaključuje se u tesktu kompromisnog amandmana koji obuhvata intrevencije 10 poslanika EP.

U nacrtu teksta izveštaja o Srbiji, a koji se odnosi na Kosovo, evropski poslanici pozivaju i na primenu svih do sada postignutih sporazuma u okviru dijaloga Beograda i Prištine, pri čemu se posebno insistira na formiranju Zajednice srpskih opština. Naglašava se važnost ubrznja “nove faze dijaloga” koja se se odnosi na sveobuhvatnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova kroz “definisani pravno obavezujući sporazum”, a od Evropske službe za spoljne poslove traži se ocenjivanje rada obe strane u procesu ispunjavanja obaveza.

“Jednoglasno se osuđuje ubistvo kosovskog Srbina Olivera Ivanovića i naglašava potreba za stvarnom saradnjom kosovskih i srpskih istražitelja, ali i međunarodnom pomoći, kao bi se počinioci priveli pravdi”, takođe stoji kao deo teksta ubačenog u izveštaj o Srbiji na insistiranje poslanika Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamneta.

Posle usvajanja u Spoljnopolitičkom odboru, izveštaj o Srbiji bi krajem novembra trebalo da usvoje svi poslanici Evropskog parlamenta na plenarnom zasedanju u Briselu.

Izvor: RTS, TV Most

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."