Stoltenberg: Nastavak dijaloga važan za mir u regionu

NATO podržava proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i važno je da se on nastavi, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, ističući da je to važno za mir i bezbednost u regionu.

Upitan da prokomentariše ideju o razgraničenju koja se pominje kao mogućnost za rešenje kosovskog pitanja, Stoltenberg je, uoči posete Srbiji, u intervjuu za današnji “Blic” od subote rekao da to nije nadležnost NATO-a.

“Ono što mogu da kažem jeste da svesrdno podržavamo proces normalizacije odnosa između Beograda i Prištine i važno je da se on nastavi. To je važno za mir i bezbednost u regionu, a politički lideri tu imaju veoma važnu ulogu da odigraju”, rekao je Stoltenberg.

0n je rekao da je ubeđen da budućnost celog Zapadnog Balkana leži u evroatlanskoj porodici i zato što će to doneti korist njegovim građanima, zemljama i celoj Evroatlanskoj oblasti.

Naglasio je i da će NATO nastaviti da podržava sve napore koji vode normalizaciji bezbednosne situacije i spuštanju tenzija u regionu zato što, kako je rekao, ljudi iz ovog regiona zaslužuju bolju budućnost kao deo evroatlanske porodice.

“Upravo zbog toga mi u potpunosti podržavamo nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a kojim posreduje Evropska unija. Ovaj dijalog je ključan za Beograd i Prištinu, a važan je i za mir i bezbednost celog regiona. I mi računamo na obe strane da će pokazati posvećenost i odmerenost”, poručio je Stoltenberg.

Na pitanje da li je NATO spreman da reaguje u slučaju da kosovske formacije primene silu na severu Kosova u delovima gde Srbi čine većinu, on je rako da NATO ostaje potpuno posvećen stabilnosti i bezbedosti Zapadnog Balkana.

“Kfor će preduzeti sve mere za bezbedno okruženje na Kosovu za sve zajednice u skladu s mandatom UN. Prisustvo naših službenika na Kosovu je garancija za bezbednost. Kfor svoju misiju ispunjava veoma efikasno i nastavićemo da budemo predostrožni”, naglasio je Stoltenberg.

Izvor> Tanjug

Comments