“Srbi laka meta lopova zbog neefikasnosti policije”

Kosovski Srbi su laka meta lopova zbog neefikasnosti policije i pravosuđa, izjavio je u emisiji “Razgovor” na RTK2 istraživač iz oblasti bezbednosti Veroljub Petronić.

Petronić je dodao da čim ne postoji mehanizam kažnjavanja počinilaca, to daje slobodu ostalim kriminalcima da nastave ili u najgorem slučaju prošire svoje kriminalne delatnosti.

Govoreći o sve učestalijim pljačkama srpske imovine na Kosovu, gost Razgovora je istakao da organizovane kriminalne grupe od lokalnih lopova dobijaju informacije i naveo da za ispitivanje terena koriste čak i dronove.

“To su profesionalni lopovi koji u cilju krađe krupne stoke koriste prepravljena kombi vozila. Ukradena stoka završava na domaćem tržištu, u nekoj od mnogobrojnih ilegalnih klanica.”

Petronić tvrdi da bi inspekcijska služba mogla da utvrdi poreklo te stoke, kada bi kontrolisala klanice.

Srbi na Kosovu su sa razlogom uplašeni za svoju bezbednost, jer su te organizovane grupe naoružane, a pokazalo se u nekoliko slučajeva da ne prezaju od toga da oružje upotrebe, upozorio je Petronić i naglasio da zbog ovolikog broja krađa najveću odgovornost ima policija Kosova.

“Problem je funkcionisanje policije, jer grupe prate njihovu komunikaciju, a moguće je da imaju u toj instituciji svog insajdera. Jakim operativnim metodama i prevencijom moglo bi se dosta toga rešiti. Kada bi Policijski inspektorat radio bolje, vršio bolji nadzor efikasnosti rada policije, jer sigurno postoje određeni propusti prilikom uviđaja, kada bi se to utvrdilo, kada bi inspektorat bolje radio i sama policija bi bolje radila”, smatra Veroljub Petronić.

“Prioritet inspektorata bi trebalo da bude efikasnost rada policije i zbog čega nisu pronađeni počinioci”, podvukao je Petronić.

Istraživač iz oblasti bezbednosti je ocenio da su loši rezultati policije pokazatelj da postoji blaga nezainteresovanost da se ovi slučajevi reše.

“Ostaje ljudima da se sami organizuju, da po selima drže straže ili da ugrade video nadzor i alarme, što je jako skupa opcija, zaključio je u emisiji “Razgovor” Veroljub Petronić.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još