• Početna>
  • Vesti>

Ugljanin: Razgraničenje bi otvorilo “Pandorinu kutiju”

Predstavnik bošnjačke zajednice u Mitrovici, Nedžad Ugljanin, čestitao je danas sunarodnicima na Kosovu, Dan Bošnjaka. Ugljanin u intervjuu za Radio Kontakt plus, govorio o nedovoljnoj institucionalnoj zastupljenosti Bošnjaka, njihovom tihom iseljavanju, ali i o političkim temama.

Ugljanin je mišljenja da razgraničenje, koje se pominje u svetlu razgovora o Kosovu, još više produbljuje krizu i otvara “Pandorinu kutiju”, da to može uticati negativno na ceo region i stvoriti jednu vrstu “nove Sirije”.

“Tamo gde nema multietničnosti, suživota jednih pored drugih, tu nema pomirenja i tu je uvek nestabilno i tu su sukobi. Mislim da međunarodna zajednica neće dozvoliti razgraničenje jer bi to produbilo krizu na ovim prostorima,“- kaže on.

Ugljanin navodi da političko-bezbednosna situacija na severu Kosova, zavisi od pregovora dvojice predsednika (Vučića i Tačija), ali i predstavnika međunarodne zajednice.

Građani faktički ne znaju šta se pregovara i dogovara. Građani žele mir, da se usvaršavaju i napreduju. U ovakvim okolnostima to je teško i zato dolazi to tihog iseljavanja stanovništva. Status Kosova treba da se reši i dve strane treba da pronađu rešenje, naglašava Ugljanin.

Bošnjaci nedovoljno zastupljeni u kosovskim institucijama 

Ugljanin navodi da se Bošnjaci suočavaju sa problemom nedovoljne zastupljenosti u institucijama i da je to posebno došlo do izražaja nakon potpisivanja Briselskog sporazuma.

„Briselski sporazum je naneo veliku štetu bošnjačkoj zajednici, pa i ostalim nevećinskim zajednicama koje žive na severu Kosova,“- kaže on.

Tiho iseljavanje Bošnjaka i ne samo njih…

Pre sukoba na Kosovu u Mitrovici je živelo 7.500 Bošnjaka. Ostao je mali broj.

“Ogroman problem sa kojim se suočava bošnjačka zajednica je tzv. tiha migracija, to je proces koji mi ne možemo da zaustavimo i to se ne dešava samo nama već i srpskoj zajednici,”- kaže Ugljanin.

“Nezaposlenost, nezastupljenost u institucijama i stav međunarodne zajednice, koja insistira na poštovanju ljudskih prava, a istovremeno malo radi na terenu na realizaciji istih je nešto što nije dobro. Briselski sporazum je primer kršenja ljudskih prava nevećinskih zajednica,”- ocenjuje Ugljanin.

On navodi, da su u vezi sa ovim problemom, upozorili i ambasodore zemalja Kvinte na Kosovu.

Dan Bošnjaka

Na Kosovu se danas obeležava “Dan Bošnjaka”. Centralna proslava praznika je u Prizrenu.

Nedžad Ugljanin je čestitao praznik svojim sunarodnicima širom Kosova.

Izvor: Radio Kontakt Plus

Comments

Pročitaj još