O’ Konel: Moramo da učimo jezik svojih komšija

Britasnki amasador u Prištini Rori O Konel poručio  je u Kamenici da je najvažnija vrednost zajednica na Kosovu da razumeju jezik kojim govore njihove komšije. On je obišao OŠ “Desanka Maksimović” gde je srpskim i albanskim učenicima prikazana prezentacija VOC-UP platforme za učenje srpskog i albanskog jezika.

Najbolji način da razumemo jedni druge je učenje jezika istakao je O Konel i dodao da  u Britaniji imaju nekoliko jezika koji su zvanični.

“Kada govorim sa Srbima i Albancima u  ovom regionu Kosova meni je jasno da ljudi hoće normalan život zajedno. Moramo da pomažemo i ulažemo u podršku normalnog života, rekao je  za RTV Puls britasnki amasador u Prištini Rori O Konel.

“Mislim da je vrlo važna vrednost da se razumemo, a  najbolji način za to je da govorimo jezik. I u Britaniji mi imamo nekoliko jezika koji su zvanični. Mi moramo da ulažemo kkao bi nove generacije razumele jezike”, kaže O Konel.

Platforma za učenje srpskog i albanskog jezika dostupna je online, a može da je koristi svako ko želi da nauči jezik. Kroz 20 zanimljivih lekcija korisnici ove platforme mogu da steknu osnovna znaja koja će im pomoći u komunikaciji.

Učenje jezika drugih zajednica svakako će doprineti boljem razumevanju, interakciji i pomirenju na Kosovu ističe poverenik za jezike na Kosovu Slaviša Maldenović.

Britanski amasador u Prištini Rori O Konel tokom posete Kamenici posetio je kreativnu radionicu u sklopu ove škole, projekat koji je finasirala ambasada Britanije u Prištini. Obišao je  prostor za produženi boravak gde mališani kroz učenje i igru provode vreme.  Nakon toga prisusustvovao je času engleskog jezika i razgovarao sa učenicima.

Razgledanju radionica i školskih prostorija prisustvovali su predstavnici IOM-a, gradonačelnik Kamenice Ćendron Kastrati, učitelji, profesori i učenici srpske i albanske nacionalnosti.

Sa ovog skupa je poručeno da moramo da učimo jezik svojih komšija i time pokazali generacijama koje dolaze da je suživot različitih zajednica na Kosovu moguć.

 

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još