Nemačka donacija KBS-u: 44 vozila i vredna oprema

Nemački kontingent KFOR-a donirao je Kosovskim bezbednosnim snagama 77 setova specijalnih alata i 44 Mercedes-Benz 250 GD Wolf džipova. Tom prilikom je istaknuto da će vredna oprema unaprediti rad KBS-a kao i da je vreme da KBS postanu glavni garant sigurnosti na Kosovu.

Donaciju vrednu 1,6 miliona uručili su direktor Savetodavnog tima NATO-a general Uve Beker i komandant nemačkog kontigenta KFOR-a Erik Oferman. Tom prilikom, general Beker je rekao da je došlo vreme da se smanji broj nemačkih vojnika, a da odbrambene dužnosti budu prenete na kosovske vlasti.

“Vreme je da sigunost garantuje kosovske vlasti, koje će biti glavni garant mira, ne samo na papiru, već i u praksi. Za izgradnju mira, stabilnosti, izgradnju jakih i postojanih snaga i procedura, imajući u vidu već postojeće jako partnestvo i saradnju, Nemačka će biti tu i u budućnosti”, objasnio je Uve Beker direktor Nato savetodavnog tima za vezu na Kosovu.

Komandant KBS-a je rekao da je donacija izuzetno važna za rad ove bezbednosne institucije i da će stvoriti nove mogućnosti.

“Nemačka je od početka pomagala KBS. Vozila koja smo dobili služiće realizaciji naših zadataka kao i povećanju standarda. KSB je najpouzdanija institucija u zemlji. I dalje ćemo biti najbolji primer u regionu. Ponosan sam na naše devojke i momke”, poručio je general-potpukovnik Rrahman Rama.

Podsećanja radi, nakon skoro dve decenije, nemački vojnici u sastavu mirovnih snaga napuštaju Prizren, ali će 70 nemačkih pripadnika kontingenta KFOR-a biti stacionirano u Prištini. Time je Nemačka među deset zemalja sa najvećim prisustvom vojnika u misiji KFOR-a.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još