Skot zadovoljan novim vibrcijama Beograda o sporazumu sa Prištinom

Američki ambasador Kajl Skot izrazio je danas zadovoljstvo „novim vibracijama“ koje, kako je rekao, vidi u Beogradu u vezi postizanja sporazuma sa Prištinom i dodao da SAD žele iznalaženje fleksibilnog i trajnog rešenja tog pitanja.

Skot je na konferenciji Beznbednosni izazvoi zapadnog balkana, u organizaciji Centra za spoljnu politku izrazio očekivanje da će Beograd i Priština postići sveobuhvatni sprazum koji će doneti zadovljstvo obema stranma.

Oslanjamo se na mudrost Federike Mogerini, dodao je Skot i ponovio da Srbije Aleksandar Vučić i kosovski predsednik Hašim Tači imaju punu pdršku SAD u precesu iznalaženja rešenja.

Skot je ocenio da na prostoru Zapadnog Balkana vidi tri kriična pitanja za stabilnost a to su dijalog Beograd i Pristine, probleme oko imena Makedonije, i one oko opstanka BiH.

Dodao je da je važno što ti problemi nisu nerešivi.

Pozdravio je hrabrost lidera Makedonje i Grčke da reše probleme, što će dovesti do bržeg približavanja Makedonije u EU i ekonomskog napretka zemje. Ambasador je dodao da takav brz napredak, ipak, ne vidi u BiH.

Ocenio kao drobro što svaka zemlja Zapadnog Balkana svoju budućnost vidi u EU.

„Svi delimo zajedničku viziju prosperitentne budućnosti“, rekao je ambasador Skot.

On je naveo da napredak Beoograda i Prištine, kao i Makedonije i BiH zavisi od volje za saranjom i stava o donošenju teške odluke koja vodi prihvatljivog kompromisa

Izvor: Tanjug

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."