• Početna>
  • Vesti>

Đorđe Jevtić dobitnik nagrade “Svitak knjaza Miloša Obrenovića”

Istaknuti kosovkometohijski novinar i pisac Đorđe Jevtić dobitnik je ovogodišnje nagrade “Svitak knjaza Miloša Obrenovića“, koja mu je uručena na svečanosti u Gornjoj Dobrinji nedaleko od Požege, rodnom mestu Miloša Obrenovića.

Obrazlažući nagradu, predsednik žirija docent dr Rade Vučićević je istako da je Đorđe Jevtić kao novinar, hroničar i pisac dao izuzetan doprinos u afirmaciji srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, njegovog stvaralštva i njegove borbe za opstanak i ostanak na “rodnoj grudi”.

Na književni konkurs “Dani Miloša Obrenovića“, pristiglo je 40 predloga za nagrade koje nose ime jedne od najznačajnijih ličnosti Srbije. Njima se, kako je navedeno u obrazloženju, odaje priznanje autorima za književne radove, istoriografiju, esejistiku i žurnalistiku, čija tematika, sadržina i poruke odražavaju prvenstveno rodoljublje, nacionalnu posvećenost, odanost i poštovanje srpskog nacionalnog bića, njegove istorije, moralnih načela, tradicije, posebnosti, događaja i ličnosti.

Nagrada “Hatišerif Miloša Obrenovića“ dodeljena je pesniku Ranku Radoviću iz Bijelog Polja koji već dugo živi i stvara u Kanadi, dok je “Gramata Miloša Obrenovića“ pripala piscu Draganu Markoviću iz Požege.

Manifestaciju “Dani Miloša Obrenovića“ tradicionlno organizuju Crkvena opština, Turistička orgnizacija, Opštinska uprava Požege, Ministarstvo kulture i Udruženje književnika Srbije.

 

Izvor: RTV Kim

Foto: RTV Kim

Comments

Pročitaj još