Rama: Ako Tramp kaže, delimo Kosovo

Premijer Albanije Edi Rama poručio je liderima institucija u Prištini da će, ako to zatraže SAD i predsednik Donald Tramp, morati da pristanu na podelu Kosova i razgraničenje sa Srbijom, javljaju mediji u Tirani.

Rama je, posle sastanka sa predsednikom i šefom parlamenta lažne države Kosovo Hašimom Tačijem i Kadrijem Veseljijem, rekao da je “neozbiljan svako ko se protivi pregovorima o razgraničenju kao rešenju kosovskog problema”.

Prema Raminim rečima, svi Albanci imaju dužnost da podržavaju tzv. Kosovo kada su u pitanju korekcije granica.

Svako ko odbija da raspravlja o pitanju granica smatra se nezrelim. Na kosovskim vlastima je da rade na platformi za dijalog. Ja sam poslednji koji to komentariše, zato što na Kosovu već traje debata o jednoj ideji, a ne platformi… Albanija ima obavezu da podržava Kosovo i sačekaćemo da vidimo šta će oni da odluče. Oni moraju da održe odgovarajuće strateške razgovore, zato što se takva prilika možda neće ponoviti narednih 30 godina.

Albanci moraju da diskutuju kao pravi muškarci, uz konsenzus, a ne samo da bi stvarali međusobne sukobe… – rekao je Rama, što su albanski analitičari odmah ‘pročitali’ kao podršku planu o podeli Kosova, za koji se u poslednje vreme sve otvorenije zalaže i administracija predsednika Donalda Trampa.

 

Izvor: Večernje novosti

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."