• Početna>
  • Vesti>

Hodžić: Nema stručnih službi koje obezbeđuju gradilišta u Severnoj Mitrovici

Ko je odgovoran za obezbeđivanje  gradilišta u užem delu grada , tamo gde je frekvencija ljudi i vozila najveća, pitanje je za sada bez odgovora, a građani uznemireni zbog događaja od pre par dana, kada su sa gradilišta u Čika Jovinoj ulici, pala  kolica puna građevinskog materijala, zatražili su našu pomoć kako bi nadležnim službama, zajednički ukazali  na problem.

Prema rečima šefice administracije  Adrijane Hodžić, Opština Severna Mitrovica čije bi inspekcijske službe trebalo da nadgledaju osiguranje objekata za vreme gradnje (bez obzira ko je izvođač) , kaže da Opština trenutno nema na raspolaganju ljude koji vrše inspekcijski nadzor. “Opština  nema posebnu jedinicu inspektorata koji bi se bavio ovom problematikom , međutim mi  kao opština gde god imamo situaciju da se rade infrastrukturni projekti, insistiramo i apelujemo na same izvođače da obezbede bar taj minimum bezbednosti za radnike koji su uklkjučeni u izvođenje  radova ali  i slučajne prolaznike”, rekla je Hodžić.

Iako u opštini nema stručnih službi koje vrše obezbeđenje, postoje oni koji vrše nadzor građevinskih radova  i saradnja sa izvođačima radova postoji u tom smislu. Naime, kontroliše se projekat i tok radova pa je s toga moguće  preko projekt menadžera organizovati zaštitu radnika i građana.

”Svaki projekat  ima svog menadžera, i nadležnu opštinsku službu koja prati dinamički plan i svaki korak  izvođenja radova oko predloga i predračuna, pa se uz to čisto moralnim pristupom trudimo da osiguramo  i bezbednost na gradilištima ili bar ukažemo izvođaču radova na to”, dodaje Adrijana Hodžić.

Ona podržava i zainteresovanost da se svaki glas i primedba čuje i apeluje na građane da prijave svaki slučaj dok se ne nađe drugo rešenje. ”To se odnosi na pismeno obraćanje opštini, koja je dužna da reaguje  ukoliko ima pisani trag  koji ukazuje na takvo neodgovorno ponašanje i kako bismo mogli da razmotrimo sve legalne mehanizme  i reagovali pravovremeno na terenu sa ciljem da se spreči eventualno neka tragedija” dodaje Hodžić, uz napomenu da građani treba da budu oprezni. U tom konktestu potrebno je da prijave  ako primete dotrajalu fasadu na starim zgradama koja takođe može da se uruši  i izazove posledice po građane.

Policijski organi su spremni na saradnju u smislu regulisanja saobraćaja u datim okolnostima, ali samo ako zvaničan zahtev za saradnju i pomoć u tom smislu upute opštinski organi, saznajemo u kosovskoj policiji.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još