• Početna>
  • Vesti>

Vučić: Neka ostane zabeleženo da smo mi hteli sporazum i kompromis

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se večeras sastao sa predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Zvečanu.

Predsednik je na sastanku rekao da je pitanje Kosova veoma teško i da je takvo i rešenje tog pitanja.

Vučić je istakao da je sve manje racionalnih Srba i dodao koliko su važni mir i stabilnost za Srbe na Kosovu.

“Nagledao sam se puno junaka, koji bi život dali za Kosovo, ali nijedan dan ne bi živeli na Kosovu i Metohiji. S druge strane ima puno onih koji bi samo rekli: Kosovo smo odavno izgubili, priznajte nezavisnost, Vučiću ti si kriv… Najmanje je racionalnih Srba koji znaju koliko je teško pitanje, koji znaju da nije je sve naše, niti je sve njihovo”, rekao je Vučić.

Predsednik je kazao da misli da smo daleko od rešenja, kako zbog međusobno udaljenih stavova, tako i zbog značajnog dela međuanrodne zajednice.

“Nama ne preostaje ništa drugo do da se borimo, za interes našeg naroda, zemlje, ali da dobro razumemo poziciju u kojoj se nalazimo i da znamo koliko bi nas dramatično ugrozilo svako rušenje mira i stabilnosti na ovom području. Znam da to odlično znate, posebno Srbi južno od Ibra”, rekao je predsednik.

Vučić je poručio da je važno što prvi put možemo, zahvaljujući stanju u srpskom budžetu, da pomognemo narodu na Kosovu i Metohiji jer je to od suštinskog značaja za poziciju Srba, poziciju Srbije i za jačanje i potencijala našeg naroda u budućnosti.

“Spreman sam da večeras čujem predstavnike i opština i naših javnih preduzeća, i jer vam je jasno da ćemo od ulaganja u Trepču i do onoga što smo već ulagali u Gazivode do pokretanja mnogih proizvodnih pogona na Kosovu i Metohiji da su to stvari koje će suštinski promeniti položaj našeg naroda”, istakao je predsednik.

Predsednik Vučić je izrazio zadovoljstvo što je “Srpska lista” uspela da ostane istrajna i jedinstvena.

“Zadovoljan sam što ste uspeli da odgovorite svima, čak i na prve napade koji su stigli iz dela međunarodne zajednice, koji su probali  da vas razjedine i da se oduprete nekim odlukama, kazao je Vučić.

Predsednik je dodao da su neki Srbi sa Kosova, “jedva dočekali da raspale po Srbiji”:

“Ne moram da govorim vama sa Kosova i Metohije, koji ih znate. U Beogradu misle da su neki od njih stvarno sa Kosova, a češće sam ja na Kosovu nego mnogi od njih, a svaki dan ih u medijima predstavljaju kao Srbe sa Kosova. Šta mislite ko je to odredio?”,” rekao je Vučić.

Vučić je istakao da “ljudi koji se predstavljaju da su predstavnici Srba” nikada nisu birani te da ih niko nikada nije izabrao.

“To su pojedine strane sile odredile. Oni su ti koji predstavljaju naša mišljenja i moramo da ih pustimo u medije. Šta mislite zašto to rade? To rade da bi pomogli tim zemljama”, rekao je Vučić.

Istakao je da nije siguran da će borba za pronalaženje rešenja “uroditi plodom”, ali da to ne znači da imamo prava da odustajemo od pokušaja.

“Hoću da u istoriji ostane zabeleženo da smo “mi” želeli sporazum i kompromis sa Albancima” zaključio je predsednik Srbije.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još