Tačija i Haradinaja vodi samo lična korist, ne žele da reše problem

Bivši Tačijev savetnik Beljulj Bećaj rekao da se Tači i Haradinaj “razlikuju samo u smislu pristupa”, da imaju “identične” motive i da su podjednako “manipulativni”.

Kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj zauzeli su suprotne pozicije po pitanju promene granice u pregovorima sa Srbijom, ali njih ne vode načela, već lični motivi i korist, rekao je bivši Tačijev savetnik Beljulj Bećaj.

Bećaj je u intervjuu za BIRN rekao da Tači veruje da može imati političku korist od zaključenja dijaloga sa Srbijom pod pokroviteljstvom EU, dok Haradinaj veruje da će imati koristi od toga što neće biti dijaloga.

On je rekao da se Tači i Haradinaj “razlikuju samo u smislu pristupa”, da imaju “identične” motive i da su podjednako “manipulativni”, kao i da obojica “vide dijalog kao priliku da osnaže svoje pozicije u političkoj hijerarhiji a ne da reše otvorene probleme između Srbije i Kosova”.

“Njihova neslaganja su odraz procena ličnih koristi – i nemaju veze s pravim kreiranjem politike ili reševanjem probleme”, rekao je kosovski politički analitičar.

On navodi da je slično bilo kada je Tači potpisao sporazum o demarkaciji granice s Crnom Gorom, čemu se Haradinaj usprotivio. Posle toga je pala vlada premijera Ise Mustafe, a Haradinaj je, ulazeći u koaliciju s Tačijevom Demokratskom partijom Kosova, posto novi premijer.

“Obojica su ostvarila svoje ciljeve. Tači je postao nezaobilazan faktor u politici, dok je Haradinaj ostao najvažniji kleptokrata na vlasti”, rekao je Bećaj.

On je ocenio da će se Tači, ako prođe predlog o korekciji granice, otarasiti Haradinaja, ali da će u slučaju da predlog ne prođe Tači otići u istoriju, dok će Haradinaj ostati faktor u kosovskoj politici.

Izvor: Večernje novosti

 

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."