AKVARIJUS – OTVARANJE NOVE SEZONE

Otvaranje nove, četvrte po redu sezone u Privatnom kulturnom centru „Akvarijus“, zakazano je za petak 7. septembra 2018. godine. Od 21 sat u „Akvarijusu“ će biti predstavljene nove pesme Nenada Radosavljevića, a premijerno će biti prikazan i spot pesme „Ivana“ grupe EL 34. Radosavljevićeve stihove kazuju glumice Milica Mandić i Dunja Nikolić, kao i gimnazijalci Snežana Džogović i Mihajlo Radičević, uz muzičku pratnju Miljana Gvozdića (klavir). U toku večeri nastupiće i kraljevački bend Burns, u sastavu: Njegoš Makojević (gitara, vokal), Slobodan Garović (perkusije), Slobodan Lekić (harmonika), Aleksandra Pavlović (vokal) i Anja Vojnić (vokal).
Ulaz je slobodan.

Sezona 2018/19. u „Akvarijusu“ nosi naziv „Vizija.“ Budući da je vreme u kojem živimo obeleženo dominantnim ateizmom, amoralnošću, plutokratijom, političkim i ekonosmkim totalitarizmom, nestajanjem gotovo svih humanističkih vrednosti u koje je čovek nekada verovao, uredništvo „Akvarijusa“ odlučilo je da ove godine, u svojim programima, afirmiše pre svega stvaraoce čiji život i delo, između ostalog, pokazuju da kategorije slobode i ljubavi, i ideje humanosti i dalje, kao ključne, egzistiraju u kulturnom, umetničkom, naučnom i filozofskom diskursu. Prednost će, tako, prilikom odabira i selekcije, ove godine dobiti ličnosti koje su svesno odlučile da svoj život provedu u naoko skromnim odajama umetnosti, umesto naoko raskošnim dvorcima zabave, koje su se opredelile za stvaranje umetničkih dela koja su temelj budućnosti, a ne za proizvodnju umetničke robe koja zadovoljava trenutne zahteve tržišta i ideologije novca. Uredništvo „Akvarijusa“ je uvereno da je takvo stvaralaštvo, zapravo stvaralaštvo budućnosti.
Pošto je moto „Akvarijusa“, od samog početka, da „nema umetnosti bez slobode i pobune“, a svesni da ni umetnost, kao ni život, nisu mogući bez ljubavi, Privatni kulturni centar i dalje ostaje mesto stvaralačkog susreta (afirmacije, preispitivanja, polemike), prostor gde se, u vremenu jednoumlja i zaglupljivanja, stvara i održava kritičko mišljenje, i prenosi i neguje ljubav. Zbog toga je, uostalom, i prva sezona nosila naziv „Sloboda.“, druga „Umetnost.“, a prethodna, treća po redu, „Ljubav.“

 

Izvor Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još