Veselji: Teritorijalna celovitost Kosova je svetinja

Govoreći o nedavnim političkim idejama, teritorijalnoj razmeni i podeli Kosova, predsednik DPK Kadri Veselji je na konferenciji za medije izjavio da je teritorijalni integritet Kosova svetinja, da su granice Kosova utvrđene Ustavom, kao i da pokretanje ove teme u Skupštini samo šteti poziciji Kosova u procesu dijaloga. Osvrćući se na temu ZSO, Veselji je rekao da ona neće imati izvršna ovlašćenja.

Lider Demokratske partije Kosova kaže da stranka na čijem je čelu ne podržava vanrednu sednicu na koju je pozvala opozicija, ali da će joj prisustvovati, kako bi, naglašava, iskazali jasan stav ove stranke.

“Rasprava o podeli u Skupštini Kosova ne donosi korist zemlji, već služi interesima onih koji su protiv Kosova. DPK smatra da će pokretanje ove opasne unutrašnje političke teme prouzrokovati štetu Kosovu u procesu dijaloga u Briselu. To su samo scenariji, a razgovori na ovu temu bez činjenica i argumenata  štete zemlji. Istovremeno unose nesigurnost među građane u ovom veoma važnom trenutku”, rekao je Veselji.

Demokratska partija Kosova zalaže za očuvanje teritorijalne celovitosti zemlje, dodao je on.

“Teritorijalna celovitost Kosova je svetinja. To je temelj na kome smo se borili za slobodu Kosova. Na osnovu ove teritorije proglasili smo nezavisnost. Više od 110 zemalja nas priznaje kao suverenu državu i to je nepovratno.”

Veselji je takođe izjavio da nema tajnih kanala za pregovre sa Srbijiom, kao  i da su Albanci u Preševskoj dolini diskriminisani. Govoreći o ZSO Veselji je kazao da ona neće imati izvršna ovlašćenja i da će delovati u skladu sa Ustavom Kosova.

 

Izvor: Radio Kontakt plus / RTK2

Comments

Pročitaj još