• Početna>
  • Vesti>

Pozicija i opozicija ne uspevaju da “isprave” Tačija

Kosovski predsednik Hašim Tači pokrenuo je inicijativu za korekciju granica, ali opozicione partije nisu uspele da se koordinišu kako bi sprečile prvu inicijativu ove vrste. Čak i vladajuće stranke ne podržavaju Tačijevu ideju, piše danas “Zeri”.

Tri opozicione stranke DSK, Samoopredeljenje i Socijaldemokratska partija protive se da predsednik Hašim Tači bude glavni pregovarač u dijalogu sa Srbijom, kao i njegovoj ideji  korekcija granice. Opozicija još uvek nema strategiju kojom bi zaustavila Tačija u ovom procesu, i imaju različite pristupe. DSK kaže da neće dozvoliti Tačiju da se „trguje“ teritorijom Kosova, ali ujedno ne ukazuje na način kojim bi to zaustavili, Samoopredeljenje kaže da je jedna od opcija protest s ciljem da se zaustavi prvi čovek države, dok SDP zahteva da bude sačinjena platforma za dijalog pre ulaska u završnu fazu.

Jedina stvar oko koje se opozicija slaže do danas je poziv za vanrednu sednicu o dijalogu pre 7. septembra, kada se sastaju predsednik Kosova Hašim Tači i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Na ovoj sednici biće podneta rezolucija sa jednom tačkom na odobrenje, kojom se potvrđuje da je teritorija Kosova jedna i nedeljiva i da niko nema mandat da pregovara o teritoriji Kosova.

Čak se i vladajuće stranke, Alijansa za budućnost Kosova i Socijaldemokratska inicijativa, suprotstavljaju ideji korekcije granica, ocenjujući je kao opasnom za region. Dok politički analitičari ocenjuju da ako se opozicija ne uključi na vreme i ako se ne postigne uključivanje u dijalog, konačan sporazum sa Srbijom mogao bi da doživi istu sudbinu kao i Sporazum o demarkaciji sa Crnom Gorom, kojem se dugo opiralo, ali koji je na kraju ratifikovan.

 

Izvor:  Zeri / Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još