• Početna>
  • Vesti>

Kulturna manifestacija “Sokolica 2018”: Mnogobrojni umetnici – dobri gosti dobrih domaćina

Izložbom radova sa prethodnih kolonija, sinoć je u Zvečanu otvorena 22. kulturna manifestacija “Sokolica 2018”. Ovu manifestaciju koja  je nosilac kulturnog života Zvečana, organizuje KUD Zvečan. Predsednica ovog društva Jelena Đurić je pozdravila  prisutne. “Ova manifestacija je ponos ne samo nas, organizatora već i svih žitelja Zvečana” rekla je Đurić. Manifestaciju je otvorio predsednik Privremenog organa Opštine Zvečan Ivan Todosijević. “Veliko nam je zadovoljstvo što vidimo mnogo starih prijatelja među učesnicima jer to pokazuje  da smo dobri domaćini” rekao je Todosijević.

Goste je pozdravio i gradonačelnik Zvečana Vučina Janković. “Nadam se da ćete se prijatno osećati ovde i da ćete likovnu kolekciju naše Opštine obogatiti. Želimo da pokažemo da nam kulture nikada nije manjkalo” kaže Janković.Mnogo je stvaralaca koji su u protekle dve decenije inspirisani duhovnim i prirodnim bogatstvima našeg kraja,  dolazili radoznali, odlazili  prepuni utisaka i iza sebe ostavili neprocenjivu umetničku  zaostavštinu koja svedoći o onom najboljem što zvečanski kraj ima i ume da neguje.

Mnogi su tu svake godine, tvrdeći da bolje domaćine nigde nisu imali. Irina Šantrić Černjevski je na likovnoj koloniji “Sokolica” od osnivanja. Ove godine ona je selktor i kaže jednostavno “ovde sam kao kod svoje druge kuće”.

 

Na koloniji će učestvovati mnogobrojni slikari iz zemlje i regiona. Ima ih iz NIša, Pančeva, Apatina, Podgorice ali i Bugarske i Hrvatske.

“Mnogo mi je drago da sam ovde.  Kopaonik je predivan i cela ta planina je kao jedna velika slika i sa tim sam doputovala ovde pa je to negde glavna inspiracija. Mnogo volim  kolonije u Srbiji”  kaže gošća iz BugarskeZlatka Petrova, profesor na više fakulteta Univerziteta u Sofiji.

“Ovde sam drugi put i ne znate kako sam bio ponosan kada sam  prošle godine dobio nagradu. Nije mi bilo teško da doputujuem iz daleke Rijeke i da opet sretnem ove ljude” kaže Željan Pavličić.

Veče otvaranja manifestacije, pesmom je upotpunilo pevačko društvo KUD-a Zvečan.

Danas je za slikare prvi radni dan a u subotu od 11 do 15h, u motelu “Izvor” u Grabovcu, družiće se sa mališanima u Dečjoj likovnoj koloniji.

U okviru “Sokolice” i ove godine će biti organizovani pesnički susreti sa mnogoprojnim književnim stvaraocima – kako domaćim tako i onim koji dolaze iz drzgih krajeva Srbije i regiona.

Pokrovitelji manifestacije su Opština Zvečan i Kancelarija za Kosovo i Metohiju. “Sokolicu” od njenog osnivanja pa do danas svesrdno pomaže RHMK Trepča.

Izvor: Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još