Najezda komaraca u Partešu

Veliki problem ovog leta stanovnika u selima opštine Parteš je nezabeležena najezda komaraca. I tako će biti dok traju topli dani. Ovi vrlo neprijatni insekti ujedaju čoveka,  životinje, pa čak i ptice, a loše utiču i na poljoprivredne kulture.

Stanovnici u sva tri sela opštine Parteš: Pasjane, Parteš i Donja Budriga, kažu da ih ovog leta komarci bukvalno pojedoše. Posebno ih zabrinjava što su komarci prenosnici mnogih bolesti.

Direktor poljoprivrede u opštini Parteš Živorad Jovanović  kaže da meštani nimalo ne preteruju i da je ovogodišnja situacija nezabeležena.

“Ove godine je izuzetno velika najezda komaraca na teritoriji opštine Parteš kakva se ne pamti. Razmnožavanju komaraca pogodovao je najpre duži kišni period ovog leta, a zatim i izuzetno toplo vreme”, kaže Jovanović za Puls.

Iako se komarci najefikasnije uništavaju prskanjem sa zemlje ili iz vazduha, to je veoma skup metod, ističe Jovanović. Kaže da u opštini Parteš para za to nemaju, ali čine sve što je neophodno da smanje uslove za njihov razvoj.

“Opština Parteš čini ono što može u sva tri sela. Održavamo travnate površine, kosi se trava, redovno se iznosi komunalni otpad, što pogoduje razmnožavanju ovih insekata”, naglašava Jovanović.

Jovanović savetuje građane da redovno kose travu i postavljaju mreže na prozore kao zaštitu.

Dvorište porodice Nenada Stojkovića u Partešu je veoma uredno, ali, kako kažu, ne mogu ni šljivu da priđu da oberu predveče kada je hladovina, jer komarci u oči ulaze.

“Ne pamti se da je toliko komaraca bilo kao ove godine”, kaže Stojković.

Milorad Todorović, specijalista pedijatar, ističe da komarci mogu da budu veoma opasni, jer svojim ujedom izazivaju alergije, ali  prenose i razne bolesti.

“Od groznice Zapadnog Nila umrlo je u Srbiji preko 70 osoba, a saznajem da je bilo i nekoliko smrtnih slučajeva i na Kosovu. Simptomi ove bolesti koju komarci prenose liče na grip. Neka vas to ne zavara. Radi provere se svakako treba javiti lekaru. Prevencija je, takođe, veoma bitna. Trebalo bi, pre svega, izbegavati područja koja su legla komaraca, ne izlaziti napolje u vreme kada ovi insekti izlaze iz svog legla, a to su kasniji popodnevni časovi, postavljati zaštitne mreže na prozore, ali je itekako važna i zaštita otvorenih delova kože sredstvima koja se mogu kupiti u apotekama, a koja je neophodna i za decu i za odrasle”, kaže Todorović.

Komarci, kojih inače ima oko tri hiljade vrsta, rasprostranjeni su u svim krajevima sveta. Izbegavaju direktnu sunčevu svetlost, jaku toplotu i suv vazduh, pa se i njihova aktivnost po pravilu ispoljava nakon zalaska sunca. Dužina života komaraca je različita u zavisnosti od vrste, ali i podneblja. U našim krajevima ženke žive 6-7 meseci, a pre nego što uginu polažu jaja iz kojih će nam nova generacija zagorčavati naredno leto.

 

 

Izvor: RTV Puls

Comments