• Početna>
  • Vesti>

Rakić: Janjićev odnos prema egzodusu bezobrazluk i licemerje

Predsednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je povodom poslednjeg teksta arhimandrita Save Janjića, igumana manastira Visoki Dečani da je njegov odnos prema egzodusu Srba i Crnogoraca iz gradova na Kosovu i Metohiji „bezobrazluk i licemerje“.

Rakić je reagovao na pisanje igumana Save u kome on kaže da je predsednik Srbije juče, svojim govorom „već otpisao Srbe u Đakovici, i ne samo u Đakovici već svuda južno od Ibra  i pogazio  nade i snove izgnanika“. Janjić dalje smatra da je Vučić ujedno povredio i Srbe  na severu Kosova, koji „duboko osećaju da smo jedno i da smo godinama preživeli najteže zajedno“.

„Povredio je i sve Srbe koji duboko osećaju solidarnost sa svojim narodom koji strada i u zemlji i u inostranstvu“ napisao je Janjić na svom Fejsbuk profilu.

U tekstu objavljenom par sati ranije, Janjić otvoreno zamera predsedniku na izjavi datoj u Žarkovu, a u kojoj Vučić kaže da niko neće da ide da živi u Đakovici, ali da se očekuje da pet hiljada godina treba da čuvamo prostor, na koji nijedan Srbin neće da ode.

Janjić je u istoj objavi podelio fotografije monahinja koje žive na tom području.

„Neverovatna je njegova (Janjićeva) potreba da ukazivanje predsednika Aleksandra  Vučuća na tragične posledice najbrutalniijeg etničkog čišćenja  pravoslavnog naroda iz Đakovice relativizuje objavljivanjem  fotografija naših monahinja, koje su poslednje svedočanstvo da je u  tom gradu nekada živeo veliki broj naših sunarodnika.  Na isti način i albanski ekstremisti u Đakovici pokazuju naše  monahinje kao dokaz da pogroma Srba u tom gradu nije bilo, i da je u  njemu, eto, mogao da ostane ko je hteo“ stoji u Rakićevom saopštenju.

On dalje navodi da je  istina sasvim drugačija, te da iako su 1981. u Đakovici Srbi i  Crnogorci činili oko deset odsto stanovništva, danas ih više nema, i  da nisu otišli dobrovoljno.

„Ako Janjić misli da ulivanjem lažne nade, da će se Srbi u Đakovicu  vratiti vremeplovom, odbrani svoje zalaganje za zamrznuti konflikt,  odnosno odlaganje rešenja problema na Kosovu i Metohiji, on se time,  iako toga možda nije svestan, zalaže da Srba u budućnosti nema ni tamo  gde ih danas ima“ završava Rakić.

Comments

Pročitaj još