• Početna>
  • Vesti>

Priština nema više prostora da izbegava formiranje ZSO

Profesor Fakulteta političkih nauka Dragan Đukanović kaže  da veruje da će naredna runda dijaloga između Beograda i Prištine biti početkom septembra i da do tada Priština mora da da neke obrise statuta ZSO.

Dragan Đukanović rekao je gostujući u Dnevniku  RTS-a da ozbiljnijeg nastavka dijaloga neće biti dok ne bude usvojena završna verzija statuta ZSO.

“Kosovska strana pokušava da prolongira uspostavljanje ZSO i mislim da će EU sada više insistirati da do konačnog dokumenta dođe. Sledeći cilj verujem da je da u narednih mesec dana upravljački tim obavesti EU dokle se stiglo”, smatra Đukanović.

Misli, kaže, da naredne runde dijaloga između Beograda i Prištine neće biti do septembra.

“Mislim da će naredna runda dijaloga biti početkom septembra i da do tada Priština mora da da neke obrise statuta ZSO. Priština nema više objektivno prostora da izbegava formiranje ZSO više od pet godina”, objašnjava profesor Đukanović.

Smatra i da postoji značajan prostor za konačan dogovor Beograda i Prištine.

“Ne verujem da će normalizacija uključivati radikalne scenarije. Mislim da će u ovom trenutku SAD sa racionalnijim pristupom izvršiti pritisak na Prištinu”, ističe Đukanović.

 
Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još