• Početna>
  • Vesti>

Server o “korekciji granica”: Loša ideja, nije vreme za to

Korekcija granica ili razmena teritorija Srbije i Kosova – to je veoma loša ideja i za nju sada nije vreme.

To je, u autorskom tekstu na portalu peacefare.net, navodeći niz argumenata za takav stav, naveo Danijel Server, ekspert za Balkan i profesor na američkom Univerzitetu “Džon Hopkins“.

“Kosovski predsednik je jasno rekao da namerava da razgovara o promeni granice Kosova sa srpskim predsednikom. On odbija da to znači etničku podelu Kosova i tu nameru naziva korekcijom granica, eufemizmom koji bi trebalo da bude zamena za formulaciju “razmena teritorija“. Pretpostavka je da je on otvoren za razmenu delova kosovske teritorije sa većinski srpskim stanovništvom za opštine na jugu Srbije koju većinom naseljavaju Albanci. Taj dogovor bi, naravno, morao da uključi i uzajamno diplomatsko priznanje jer samo suverene države mogu da razmenjuju teritorije“, navodi Server.

Kako ističe, ta ideja je poslednjih nedelja kružila u javnosti, ali su Tačijeve reči prva jasna potvrda sa albanske strane o ideji “izjednačavanja”.

”To se ne bi događalo bez saglasnosti SAD i Evrope. Brisel i Vašington su verovatno odlučili da je integracija severnih srpskih opština u ostatak Kosova toliko teška, pa su odustali od prethodnih čvrstih pozicija”, navodi Server.

Potom dodaje i da je korekcija granica, ili kako god se to zvalo, loša ideja zbog mnogo razloga.

“Većina kosovskih Srba, a još važnije, srpski manastiri i drugi verski objekti nisu na severu Kosova. Ljudi i objekti koji se nalaze južno od reke Ibar bi bili u opasnosti, i kratkoročno i dugoročno, ukoliko dođe do razmene teritorija. Razmena bi dala vetar u leđa onim kosovskim Albancima koji žele ujedinjene sa Albanijom. To bi išlo u prilog i Albancima u Makedoniji, koji bi takođe želeli “Veliku Albaniju”, što bi destabilizovalo Makedoniju. Dalje, Republika Srpska, koju većinski naseljavaju Srbi i zauzima 49 odsto teritorije BiH bi mogla da proglasi nezavisnost i da iznese zahtev za ujedinjenje sa Srbijom. U tom slučaju bi mogao da se dogodi i recipročan potez bosanskih Hrvata. Rusi bi presedan korekcije granica iskoristili u Južnoj Osetiji i Abhaziji u Gruziji, Transnistriji u Moldaviji, kao i Donbasu u Ukrajini. Zato bi Rusima mogla i da se svidi ideja o učlanjenju Kosova u UN, što bi bila pirova pobeda ukoliko se Kosovo uključi u ideju stvaranja “Velike Albanije” ili ako Kina odluči da uloži veto na članstvo Kosova”, objašnjava Server.

Istakao je i da se nada da će dogovor oko te “loše ideje” biti veoma teško postići.

“Srbija ima dobre bezbednosne razloge da ne da teritoriju na jugu svog centralnog dela jer se on nalazi na glavnom putu ka moru. Srpska pravoslavna crkva bi bila najveći gubitnik ako dođe do “korekcije”. Takođe, Kosovo ima dobre razloge da ne prenagljuje u zahtevu za korekcijom granica koje će teško ostati mirne”, dodaje Server i navodi da bi pokret Samoopredeljenje, koji zagovara ujedinjenje sa Albanijom, bio veliki pobednik cele akcije.

“Demokratsko Kosovo i demokratska Srbija bi trebalo da omoguće zaštitu nacionalnih manjina bez rizične razmene teritorija. To je pravi problem – ne postoji konsolidovana demokratija, a i u Prištini i u Beogradu vladaju nacionalisti koji nemaju dovoljno poštovanje za manjine. Ideja o razmeni teritorija je loša i za nju sada nije vreme”, zaključio je Server.

Izvor:  B92

Foto: Kurir

Comments

Pročitaj još