Ponovo kamenovan srpski deo škole “Braća Aksić” u Rabovcu

Sinoć je ponovo kamenovan srpski deo škole „Braća Aksić“ u Rabovcu.

Član predsedništva Srpske liste i gradonačelnik Gračanice Srđan Popović obišao je danas školu i istakao da su ovakve scene poražavajuće i da nas vraćaju u prošlost.

„Svi smo mislili da će ovakvih scena biti sve manje, ali se one ipak ponavljaju. Pre mesec i po dana imali smo sličan incident u Suvom Dolu, a sada ponovo u Rabovcu gde je kamenovan samo srpski deo škole, a svi znamo da je ovo multietnička škola. Nama Srbima ovo šalje jedan signal koji je usko vezan sa opstankom jer svi znaju šta znači opstanak našeg obrazovnog sistema na KiM i koliko se mi borimo i zalažemo da to očuvamo. Ovakve scene nas vraćaju u prošlost i ja samo mogu da kažem da policija treba bolje i efikasnije da radi svoj posao i nadam se da će počinioci, kao što je to bilo u prethodnom slučaju, biti pronađeni“, istakao je Popović i dodao da se nada da će se ubuduće raditi preventivno da se ovakve stvari više ne dešavaju.

Istureno odeljenje OŠ „Braća Aksić“ u Rabovcu deo je multietničke škole, a i ovog puta polomljeni su prozori samo učionica u kojima nastavu pohađaju deca srpske nacionalnosti.

Kancelarija za KiM: Napad na školu – organizovano razbojništvo

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu da se radi o ” nastavku organizovanog razbojništva, koje ima za cilj da izazove nemir, strah i nesigurnost kod srpskog stanoništva na Kosovu i Metohiji”.

“I dok predsednik i Vlada Republike Srbije ulažu maksimalne napore da u se našoj južnoj pokrajini stvore uslovi za zajednički život i međusobno poverenje između Srba i Albanaca, napadi na Srbe, na njihovu imovinu, crkve, zdravstvene i obrazovne ustanove su gotovo svakodnevni. Podsećamo da je u istoj školi u ovom periodu prošle godine podmetnut požar, pri čemu je izgorela jedna učionica, a počinioci do danas nisu pronađeni. Sve to izaziva zabrinutost i strepnju, ali i sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji” navodi se u saopštenju.

Iz  Kancelarije poručuju da će Vlada Republike Srbije će istrajati u nastojanjima da se na Kosovu i Metohiji očuva mir i i uspostavi sigurnost i bezbednost za sve građane, ali da  će isto tako istarajati i u nameri da zaštiti svoje sunarodnike i njihovu imovinu, pogotovo kada se radi o objektima Republike Srbije koji su namenjeni deci.

Srpska lista: Policijа da postаvi stаcionаrne pаtrole u mestimа u  kojimа žive Srbi  

Srpskа listа takođe je danas izdala saopštenje povodom napada na srpsku školu, u kome se kaže da “nаkon što se po oprobаnom receptu bez ikаkvih dokаzа hаpse  Srbi i optužuju zа nаjtežа krivičnа delа, nаstаvljаju se i nаpаdi nа
Srbe i škole u kojimа se školuju decа”.

“Iаko je pre svegа nekoliko dаnа u ime Srpske  liste zаhtevаno dа KPS pojаčа svoje prisustvo i spreči nаpаde nа Srbe,  desilo se ovo kаmenovаnje. U trenutku kаdа se vode pregovori zа pronаlаženje održivog,  kompromisnog rešenjа ovаkvi nаpаdi izаzivаju zаbrinutost kod Srbа nа  Kosovu i Metohiji” stoji u saopštenju.

U nastavku teksta, Srpskа listа zаhtevа dа se odgovorni što pre pronаđu i procesuirаju.
“Ono što je mnogo jednostаvnije učiniti, ukoliko postoji iskrenа voljа  Prištine, jeste dа policijа postаvi stаcionаrne pаtrole u mestimа u  kojimа žive Srbi, kаko bi odvrаtili potencijаlne nаpаdаče” stoji na kraju saopštenja.

 

Izvor:  Radio Gračanica, Radio Kosovska Mitrovica

Comments