• Početna>
  • Vesti>

Ponovo kamenovan srpski deo škole “Braća Aksić” u Rabovcu

Sinoć je ponovo kamenovan srpski deo škole „Braća Aksić“ u Rabovcu.

Član predsedništva Srpske liste i gradonačelnik Gračanice Srđan Popović obišao je danas školu i istakao da su ovakve scene poražavajuće i da nas vraćaju u prošlost.

„Svi smo mislili da će ovakvih scena biti sve manje, ali se one ipak ponavljaju. Pre mesec i po dana imali smo sličan incident u Suvom Dolu, a sada ponovo u Rabovcu gde je kamenovan samo srpski deo škole, a svi znamo da je ovo multietnička škola. Nama Srbima ovo šalje jedan signal koji je usko vezan sa opstankom jer svi znaju šta znači opstanak našeg obrazovnog sistema na KiM i koliko se mi borimo i zalažemo da to očuvamo. Ovakve scene nas vraćaju u prošlost i ja samo mogu da kažem da policija treba bolje i efikasnije da radi svoj posao i nadam se da će počinioci, kao što je to bilo u prethodnom slučaju, biti pronađeni“, istakao je Popović i dodao da se nada da će se ubuduće raditi preventivno da se ovakve stvari više ne dešavaju.

Istureno odeljenje OŠ „Braća Aksić“ u Rabovcu deo je multietničke škole, a i ovog puta polomljeni su prozori samo učionica u kojima nastavu pohađaju deca srpske nacionalnosti.

Kancelarija za KiM: Napad na školu – organizovano razbojništvo

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju kažu da se radi o ” nastavku organizovanog razbojništva, koje ima za cilj da izazove nemir, strah i nesigurnost kod srpskog stanoništva na Kosovu i Metohiji”.

“I dok predsednik i Vlada Republike Srbije ulažu maksimalne napore da u se našoj južnoj pokrajini stvore uslovi za zajednički život i međusobno poverenje između Srba i Albanaca, napadi na Srbe, na njihovu imovinu, crkve, zdravstvene i obrazovne ustanove su gotovo svakodnevni. Podsećamo da je u istoj školi u ovom periodu prošle godine podmetnut požar, pri čemu je izgorela jedna učionica, a počinioci do danas nisu pronađeni. Sve to izaziva zabrinutost i strepnju, ali i sumnju da se radi o nastojanjima da se Srbi onespokoje i isprovociraju, kako bi se dobio alibi za neku opasniju akciju protiv srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji” navodi se u saopštenju.

Iz  Kancelarije poručuju da će Vlada Republike Srbije će istrajati u nastojanjima da se na Kosovu i Metohiji očuva mir i i uspostavi sigurnost i bezbednost za sve građane, ali da  će isto tako istarajati i u nameri da zaštiti svoje sunarodnike i njihovu imovinu, pogotovo kada se radi o objektima Republike Srbije koji su namenjeni deci.

Srpska lista: Policija da postavi stacionarne patrole u mestima u  kojima žive Srbi  

Srpska lista takođe je danas izdala saopštenje povodom napada na srpsku školu, u kome se kaže da “nakon što se po oprobanom receptu bez ikakvih dokaza hapse  Srbi i optužuju za najteža krivična dela, nastavljaju se i napadi na
Srbe i škole u kojima se školuju deca”.

“Iako je pre svega nekoliko dana u ime Srpske  liste zahtevano da KPS pojača svoje prisustvo i spreči napade na Srbe,  desilo se ovo kamenovanje. U trenutku kada se vode pregovori za pronalaženje održivog,  kompromisnog rešenja ovakvi napadi izazivaju zabrinutost kod Srba na  Kosovu i Metohiji” stoji u saopštenju.

U nastavku teksta, Srpska lista zahteva da se odgovorni što pre pronađu i procesuiraju.
“Ono što je mnogo jednostavnije učiniti, ukoliko postoji iskrena volja  Prištine, jeste da policija postavi stacionarne patrole u mestima u  kojima žive Srbi, kako bi odvratili potencijalne napadače” stoji na kraju saopštenja.

 

Izvor:  Radio Gračanica, Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još