Dačić: SAD spremne da čuju kreativna rešenja za Kosovo

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić istakao je da je savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući Džon Bolton rekao da su SAD spremne da saslušaju kreativna rešenja za Kosovo.

Ivica Dačić je za Glas Amerike rekao da je najveća promena koja je došla sa novom administracijom SAD ta što su “voljni da saslušaju i argumente Srbije”, navodeći da “do pre dve godine, kad s nekim razgovarate, rekli bi vam ‘to je rešeno pitanje'”.

Sada kažu ‘treba da se nađe kompromis’, rekao je Dačić i istakao da je to velika razlika.

Šef srpske diplomatije izrazio je zadovoljstvo razgovorima koje je imao u Vašingtonu sa pomoćnikom državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Vesom Mičelom i Boltonom.

Dačić je rekao da je za Beograd posebno značajna činjenica da je na mestu pomoćnika državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Ves Mičel, jer je “imao sluha i pokazao razumevanje za interese Srbije”.

Ističe i da je savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton spreman da sasluša i drugačija rešenja za Kosovo.

Kako je rekao Bolton, američka spoljna politika u prethodnom periodu, dakle pre Trampa, bila je vođena nekim autopilotom, naglasio je Dačić i dodao da to znači da je vođena u jednom smeru “koji je utvrđen tada i tada”.

“Po prvi put, evo citiram reči, oni su spremni da saslušaju kreativna rešenja mogućih problema, uključujući i Kosovo”, istakao je šef srpske diplomatije.

To je za nas veoma važna stvar i jako je važno da oko toga postoji saglasnost ovde u Vašingtonu, zaključio je Dačić.

 

Izvor RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."