• Početna>
  • Vesti>

Nakon pisma Igumana Save, diplomate danas ponovo u Dečanu

Očekuje se da će predstavnici nekoliko ambasada u Prištini danas posetiti Dečane i manastir Visoki Dečani, kako bi se upoznali sa zbrinutošću sveštenstva i problemima koje taj srpski manastir ima zbog gradnje puta Dečani – Plav.

Kako je preneo portal RTK, pozivajući se na diplomatske izvore, do ove posete dolazi nakon što je iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić, uputio pismo na adresu više diplomatskih predstavništava u Prištini.

Otac Sava je, kako se navodi, od njih tražio intervenciju na zaustavljanju radova na putu Dečani – Plav, koji ugrožava specijalnu zaštićenu zonu oko manastira Visoki Dečani.

I dok predstavnici privremenih vlasti u Prištini tvrde da trasa puta ne ulazi u pomenutu zonu, Eparhija raško prizrenska insistira na tome da radovi budu obustavljeni, za sta je u maju ove godine dobijena podrška od šefice Kancelarije EU na Kosovu i američkog ambasadora.

Eparhija je, naime, više puta do sada upozoravala na kršenje kosovskog zakona koji izričito kaže da je gradnja izgradnja tranzitnih puteva kroz zastićene zone zabranjena, a reč je o zoni u koji su najvažnijih kulturno-istorijskih spomenici među kojima je i manastir Visoki Dečani, koji je pod zaštitom Uneska.

Episkop Teodosije o tome je ranije obavestio i predstavnike Evropske unije, OEBS-a i KFOR-a, a zaštićenu zonu su posetili i predstavnici OEBS-ovog monitoring tima i evidentirali štetu koja se nanosi radom bagera i uništavanjem prirodne sredine prostora koji, pored toga što je zaštićena zona, pripada i Nacionalnom parku Prokletije.

Timovi Kancelarije EU na Kosovu i OEBS-a koji čine Komisiju za specijalne zone, kao i predstavnici zemalja Kvinte, ranije su saopštili svoj čvrst stav da je gradnja tog magistralnog puta protivzakonita i da nanosi štetu Kosovu, poručili su iz eparhije, navodeći da su međunarondi predstavnici taj stav više puta ponovili kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju.

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još