Ljajić: Priština povukla dodatne carine

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija u Vladi Srbije Rasim Ljajić izjavio da je Priština juče povukla mere dodatnih carina za 30 odsto uvedene na određene vrste voća, povrća i kukuruza.

“Pozdravljamo to i očekujemo da ukinu što pre i ostale mere”, kazao je Ljajić nekon što se u Beogradu sastao sa potpredsednikom Saveta ministara, ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije Ljupčom Nikolovskim.

Sastanku je prisustvovavao i šef Direktorata za multilateralnu i regionalnu ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomije Crne Gore Goran Šćepanović.

Ljajić, koji se novinarima obratio u ime svih učesnika sastanka, kazao je i da oni traže da se ukinu i druge ranije donete mere: dodatne akcize na građevinske blokove i brašno iz Srbije, na mleko i mlečne proizvode iz BiH, tehničke prepreke za izvoz piva iz Crne Gore.

“Zadržavamo mogućnost uvođenja kontramera, ali želimo to da izbegnemo”, kazao je Ljajić.

Fadilj Arifi zamenik ministra za trgovinu i industriju potvrdio je da je Kosovo povuklo odluku o uvođenju carine od 30 posto na uvoz voća, povrća i kukuruz, ali dodao da te mere i dalje važe za sedam proizvoda.

“Te mere i dalje važe za paradajz, papriku, jabuku, krušku, šljivu, maline i grožđe. Odluka je doneta juče, ministarstvo je od vlade zatražilo izmene i dopunu ranije odluke. Makli smo mere sa ostalih proizvoda a mere i na ove proizvode su privremene. Te izmene su potom usvojene”, kazao je Arifi.

On je dodao da je do promene odluke došlo nakon “različitih pritasaka” a na osnovu analize bilo je važno da mere ostanu za opmenute proizvode.

On je dodao da je Kosovo uvelo prvobitno ove mere na osnovu analize tržišta.

 

Izvor: Radio Kontakt plus

Comments

Pročitaj još